Nauka i technologie

Rzecznik Ministra Koordynatora Służb: komunikat dot. ABW (komunikat)

20.02.2018, 13:53aktualizacja: 20.02.2018, 13:53

- Rzecznik Ministra Koordynatora Służb informuje:

8 lutego Prokuratura Krajowa skierowała do Sądu Rejonowego w Olsztynie akt oskarżenia wobec Wojciecha K. Mężczyzna został zatrzymany przez Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Prokuratura postawiła mu zarzut przygotowywania zamachu na konstytucyjne organy Rzeczypospolitej Polskiej, posiadania broni bez zezwolenia, użyczania broni nieuprawnionej osobie oraz posiadania materiałów wybuchowych bez zezwolenia. Śledztwo zostało wszczęte dzięki materiałom operacyjnym ABW.

Podlaski Wydział Zamiejscowy w Białymstoku Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej, zarzuca Wojciechowi K. popełnienie czynów opisanych w art. 128 § 2, 171 § 1 oraz 263 § 2 kodeksu karnego. Zgromadzony przez olsztyńskich funkcjonariuszy Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego materiał wskazuje, że oskarżony czynił przygotowania do podjęcia działalności zmierzającej bezpośrednio do usunięcia przemocą konstytucyjnych organów Rzeczpospolitej Polskiej.

W trakcie przeszukań miejsc zamieszkania Wojciecha K. funkcjonariusze ABW zabezpieczyli materiały wybuchowe, broń, amunicję i półprodukty do wytwarzania ładunków wybuchowych. Wojciech K. bez wymaganego zezwolenia zgromadził azotan amonu o łącznej wadze 33 kg, miedzianki o wadze 5,25 kg, nitrometan w ilości 13 litrów, samodziałowe mieszaniny pirotechniczne. Jednocześnie posiadał substancje, które mogły zostać użyte do wyrobu substancji wybuchowych, w ilości około 250 kilogramów i ponad 100 litrów.

Poczynione przez oskarżonego przygotowania do zamachu na konstytucyjne organy Rzeczpospolitej Polskiej polegały także na nabyciu, na podstawie uzyskanego w lutym 2015 r. pozwolenia, 25 jednostek broni palnej, w tym szczególnie niebezpiecznej, oraz amunicji różnego rodzaju i kalibru (w tym szczególnie niebezpiecznej amunicji z rdzeniem stalowym) w łącznej ilości blisko 25.000 sztuk. Dodatkowo, posiadał on bez wymaganego zezwolenia, jedną jednostkę broni palnej. Część z zajętej broni i wspomnianych substancji ujawniono w specjalnie przygotowanym przez podejrzanego schowku.

Powyższa broń i materiały zostały zabezpieczone w czerwcu 2016 i styczniu 2017 roku przez funkcjonariuszy Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. W związku z zabezpieczonymi dowodami ABW zatrzymała Wojciecha K.

W toku śledztwa Wojciech K. został również oskarżony o sprzedaż bez wymaganego zezwolenia amunicji innej osobie oraz udostępnienie jednej z posiadanych jednostek broni palnej oraz amunicji osobom nieuprawnionym tj. czynów z art. 263 § 2 i 3 kodeksu karnego.

Skierowany przez prokuraturę akt oskarżenia obejmuje również Krzysztofa G., u którego funkcjonariusze ABW z Katowic zabezpieczyli 5 jednostek broni palnej oraz około 4700 sztuk amunicji, na które nie posiadał zezwolenia. Pozostałymi oskarżonymi są Artur C. i Tadeusz B., którym to prokurator zarzucił handel bronią palną i amunicją bez wymaganego zezwolenia.

Sprawa została wszczęta na materiałach własnych zgromadzonych przez Delegaturę ABW w Olsztynie w toku zastosowanych czynności operacyjnych w postaci m.in. kontroli operacyjnej.

kom/ emi/

Data publikacji 20.02.2018, 13:53