W marcu w Rzeszowie odbędzie się XI Forum Europa - Ukraina

19.02.2018, 17:05aktualizacja: 19.02.2018, 17:05

Forum Europa-Ukraina fot.3.
Stowarzyszenie z Unią Europejską i co dalej? Pod takim hasłem 13 i 14 marca trwać będzie XI Forum Europa - Ukraina. W tym czasie do podrzeszowskiej Jasionki przyjadą przedstawiciele rządów i parlamentów oraz instytucji europejskich, polityki, dyplomacji, biznesu i nauki z Europy i Stanów Zjednoczonych.

Bez względu na kryzys, jaki Ukraina przeżywa w ciągu ostatnich lat z powodu wojny oraz rosyjskiej okupacji Krymu i części terytoriów ukraińskiego Donbasu, można dostrzec wyraźne sygnały poprawy sytuacji gospodarczej w tym kraju. Ożywiła się także współpraca gospodarcza i polityczna z krajami zachodu. Jednak słabo widoczne efekty reform, pogłębiające się podziały polityczne, niestabilność gospodarki, powszechny niedostatek powodują rosnące niezadowolenie w społeczeństwie. W związku z tym, w 2018 roku niezwykle aktualne pozostaje pytanie, czy Ukraina wykorzysta możliwości, które daje współpraca z UE i innymi krajami? Jakie następne działania powinien podjąć Kijów i jego europejscy partnerzy, żeby zapewnić stały rozwój kraju i jego integrację z zachodem?

Właśnie modernizacja i rozwój potencjału Ukrainy oraz kierunek i tempo przeprowadzanych reform będą najważniejszymi tematami tegorocznego forum Europa - Ukraina. Ta, organizowana od 2007 roku, konferencja jest jednym z kluczowych wydarzeń Instytutu Studiów Wschodnich.

Patronat honorowy nad forum objął marszałek Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej. „Dziesięcioletnia tradycja spotkań potwierdza jak potrzebna jest ta inicjatywa” - uważa Marek Kuchciński. Marszałek jest przekonany, że tegoroczna debata zaowocuje trafnymi oraz interesującymi konkluzjami.

W konferencji weźmie udział ponad 500 uczestników z Polski, Ukrainy, krajów UE, krajów sąsiedzkich i USA. Wśród zaproszonych gości są przedstawiciele parlamentów i rządów, instytucji unijnych, dyplomacji, biznesu, samorządów, organizacji międzynarodowych, ośrodków analitycznych i kół eksperckich.

XI Forum Europa - Ukraina to 2 dni debat i spotkań, podczas których odbędą się m.in. ponad 40 paneli dyskusyjnych poświęconych zagadnieniom gospodarczym, politycznym i społecznym, przedstawienie raportu głównego, a także 10 prezentacji ukraińskich regionów, wybranych sektorów gospodarki etc.

Najważniejszym wydarzeniem towarzyszącym XI Forum Europa - Ukraina będą II Targi Wschodnie w Rzeszowie, w których wezmą udział ponad 70 wystawców z kilku krajów Europy. Targi, które będą w tym roku miały charakter otwarty, będą nie tylko możliwością przedstawienia flagowych produktów i projektów, która zaowocuje w umocnienie pozycji na rynku, ale także wspaniałą okazją do nawiązania kontaktów handlowych i wymiany doświadczeń.

Tradycyjnie obrady forum Europa - Ukraina będą się odbywały w G2A Arena Centrum Wystawienniczo Kongresowym Województwa Podkarpackiego w podrzeszowskiej Jasionce.

Elektronicznej rejestracji na forum można dokonać za pośrednictwem strony internetowej: www.forum-ekonomiczne.pl

Organizatorem forum jest Fundacja Instytut Studiów Wschodnich, organizator Forum Ekonomicznego w Krynicy, a współorganizatorem - Województwo Podkarpackie.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 19.02.2018, 17:05