Arabia Saudyjska udostępnia wgląd w uruchamianą platformę porównywania innowacyjności krajów na szczycie Davos 2018

24.01.2018, 09:46aktualizacja: 24.01.2018, 09:46

DAVOS, Szwajcaria, 23 stycznia 2018 r. /PRNewswire/ - Przedstawiciele Królestwa Arabii Saudyjskiej zaprezentowali dziś po raz pierwszy wyjątkowe narzędzie kraju pozwalające na porównywanie trajektorii wydajności w porównaniu do innych narodów.

Interaktywna platforma International Performance Hub (IPH) powstała w celu śledzenia 500 kluczowych wskaźników efektywności pogrupowanych w 12 głównych obszarach. Takie podejście pozwala na przeprowadzanie porównań ponad 200 krajów przez pobieranie kluczowych wskaźników z największych organizacji międzynarodowych, w tym Banku Światowego i Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD).

Utworzona przez Krajowe Centrum Pomiaru Wydajności (Adaa) platforma International Performance Hub (IPH) jest jednym z największych działań podjętych przez Arabię Saudyjską w celu zachęcenia innych krajów do wykorzystywania technologii i danych dotyczących wydajności do śledzenia postępów na drodze do osiągania celów rozwojowych. Platforma IPH ma promować uczciwość, odpowiedzialność i przejrzystość w sektorze publicznym i nie tylko.

Pełniąca rolę dowodu na zaangażowanie Królestwa Arabii Saudyjskiej w realizację celów na rok 2030 platforma IPH ma także na celu zapewnienie wiarygodnego wglądu z zewnętrz w ewolucję kraju zgodnie z głównymi ilościowymi wskaźnikami na spektrum społeczno-ekonomicznym, tym samym umożliwiając porównywanie postępów na każdym etapie do innych krajów i grup z całego świata.

„Arabia Saudyjska przechodzi ogromną, wieloletnią transformację. Ambitny program Vision 2030 dotyka niemal każdego aspektu wydajności państwa i wygląda na to, że przyczyni się do znacznych postępów społeczno-gospodarczych. Podczas gdy cały kraj stara się realizować długą listę celów transformacji, porównywanie postępów i wyników do najlepszych na świecie jest kluczowe” - wyjaśniał Husameddin AlMadani, dyrektor generalny Krajowego Centrum Pomiaru Wydajności przy okazji publikacji narzędzia w Davos w tym tygodniu.

Ekonomista Jacques Attali, prezes forów Positive Planet i Positive Economy, które współpracują z platformą IPH w zakresie danych i wiedzy podkreślił istotę narzędzia i dodał, że „platforma International Performance Hub jest tak bardzo potrzebnym narzędziem umożliwiającym krzewienie transparentnego, pozytywnego rządzenia przez udostępnianie wiedzy na temat wpływu regulacji". Naukowiec dodał, że „publikacja platformy w Davos to bardzo obiecujący początek, stanowiący szansę na utworzenie prawdziwie globalnej inicjatywy opartej na współpracy".

Wraz z dzisiejszym komunikatem organizacja Adaa oficjalnie uruchomiła fazę beta platformy International Performance Hub (IPH) w Davos w Szwajcarii. Oficjalna publikacja platformy International Performance Hub przewidywana jest na późniejszą datę w roku 2018.

Więcej informacji na temat platformy International Performance Hub (IPH) można znaleźć na stronie: https://iph.sa.

Krajowe Centrum Pomiaru Wydajności

Krajowe Centrum Pomiaru Wydajności Adaa jest wiodącym niezależnym organem rządowym powołanym w październiku 2015 r. po uzyskaniu zgody Rady Ministrów. Centrum Adaa jest organizacyjnie powiązane z Przewodniczącym Rady, królem Arabii Saudyjskiej, a do jego celów należy mierzenie wydajności urzędów publicznych na terenie królestwa. Centrum Adaa zamierza tworzyć i wdrażać procesy pomiaru wydajności w organach publicznych przez zapewnianie odpowiedniego wsparcia przy wykorzystaniu jednolitych narzędzi i modeli zwiększających umiejętności i wydajność organizacji. Centrum Adaa chce także wspierać urzędy przez szkolenia i konsultacje w zakresie pomiaru wydajności, co ma przyczynić się do zwiększenia poziomu doskonałości.

Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie adaa.gov.sa: Twitter - @IPH_SaudiArabia; Instagram - @iph_saudiarabia; Facebook - https://www.facebook.com/IPH_saudiarabia-109728776500600/.

Źródło: The National Center for Performance Measurement

KONTAKT: