Pod Warszawą powstaje świąteczne imperium

22.01.2018, 13:14aktualizacja: 22.01.2018, 13:14

Panattoni Park Konotopa II
Największe w Polsce i najnowocześniejsze w Europie centrum produkcji świątecznych dekoracji powstaje w podwarszawskim Parku Konotopa II. Inwestycję o wartości 50 milionów złotych realizuje Multidekor - lider branży iluminacji, który ozdabia miasta i obiekty handlowe w Polsce i na świecie.

Wynajęta powierzchnia magazynowo-produkcyjna w Panattoni Park Konotopa II będzie miała 22 600 m kw. Obiekt umożliwi znaczną rozbudowę i unowocześnienie produkcji, znajdą się tutaj także laboratoria, dział elektroniki oraz nowa linia do produkcji girland i choinek. Powstanie tu potężne zaplecze magazynowe firmy z wielopoziomowym składowaniem i strefą serwisu. Magazyny zespolone z halą produkcyjną ułatwią sprawne zarządzanie dystrybucją dekoracji. Ze względu na dogodną lokalizację, niemal w centrum Europy, w Parku Konotopa II utworzone zostanie ogromne centrum logistyczne, obsługujące cały świat.

Firma, przewiduje, że w nowej lokalizacji zatrudnionych będzie ponad 150 osób, a w sezonie nawet 250. Realizacja całej inwestycji została zaplanowana na siedem lat, a jej przybliżona wartość to około 50 milionów złotych. "Nowe przestrzenie w Parku Konotopa II pozwolą nam zoptymalizować montownię dekoracji i dział elektryczny. Dwunastometrowej wysokości hale ułatwią tworzenie modnych, coraz częściej zamawianych przez klientów dekoracji wielkogabarytowych. Powiększymy strefę produkcji scenografii, lakiernię, stolarnię oraz stworzymy strefę do wykańczania dekoracji specjalistycznymi powłokami utwardzanymi. W ten sposób znacząco rozszerzymy możliwość produkcji, a zarazem uniezależnimy się od podwykonawców" - podkreślają Podogroccy.

Siedziba firmy nadal będzie zlokalizowana w podwarszawskim Piastowie. Planowana inwestycja zakłada jej reorganizację i stopniową modernizację. W unowocześnionych halach staną nowe urządzenia do laserowego wycinania blach i tworzyw, gięcia i formowania profili, a zainstalowanie nowego systemu wentylacji poprawi komfort pracy.

Multidekor dekoruje miasta oraz obiekty handlowe nie tylko w Europie: w Polsce, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Belgii, Francji, czy na Węgrzech, ale także w Rosji, Kazachstanie czy Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Obecnie obroty grupy kapitałowej Multidekor wynoszą około 50 milionów złotych rocznie.

KONTAKT:

Monika Kuśmirek-Zyzik