Polski symulator z certyfikatem

19.01.2018, 11:04aktualizacja: 19.01.2018, 11:04

Symulator fot.3.
W dniu 11.01.2018, symulator B738/F2M uzyskał Certyfikat urządzenia do szkolenia procedur pilotażu i nawigacji FNPT II / MCC nr PL-7, wydany przez Urząd Lotnictwa Cywilnego.

Symulator produkowany jest przez firmę FTD.aero Sp. z o.o. (www.FTD.aero) jest wierną kopią kokpitu samolotu Boeing B737-800, odwzorowując nie tylko wyposażenie, ale również działanie i logikę wszystkich systemów samolotu. Ponadto, dzięki zastosowanemu modelowi lotu, charakterystyki samolotu są dokładnie takie same jak samolotu B737-800.

Wierność symulacji i jakość symulatora, pozwala nie tylko na szkolenie pilotów uzyskujących uprawnienia do latania według wskazań przyrządów (IFR), na samoloty wielosilnikowe (ME), czy do latania w załodze wieloosobowej (MCC), ale również na szkolenie i trening pilotów już posiadających uprawnienia do pilotażu samolotu B737-800.

Warto zaznaczyć, że samoloty Boeing B737-800, które są najbardziej popularnym samolotem średniego zasięgu na świecie, latają również we flocie LOT-u oraz największej polskiej firmy czarterowej EnterAir.

Ponadto polscy piloci latają na samolocie Boeing B737-800 w 1. Bazie Lotnictwa Transportowego, przewożąc samolotami B737-800 najważniejsze osoby w państwie.

Symulator B738/F2M daje im możliwość bieżącego treningu w celu utrzymania prawidłowych nawyków pilotażowych, jak również dzięki bazie lotnisk obejmujących cały świat, przygotowania się do lotu w "niestandardowe" miejsca takie jak np. wizyty w miejscach stacjonowania polskich kontyngentów wojskowych.

Symulator został wyprodukowany przez polską firmę i jest efektem prawie dziewięciu lat pracy zespołu fachowców pracujących w Poznaniu. Istotny jest fakt, że do tej pory w Polsce nie istniał certyfikowany symulator tej klasy, co więcej wszystkie symulatory działające w krajowych ośrodkach szkolenia są importowane z zagranicy i nie są wierną kopią konkretnego typu samolotu.

Symulator jest zlokalizowany w Poznaniu i działa w GearUp! (www.gearup.aero), jest dostępny dla każdego, bez względu na posiadanie lub nie licencji pilota.

KONTAKT:

Marcin Ambroziak

Sales Director

tel.+48 604175659

www.ftd.aero

FTD.aero Sp. z o.o.

Wąska 33, Komorniki 62-052 Polska

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 19.01.2018, 11:04
Źródło informacji FTD.aero Sp. z o.o.