Polityka i społeczeństwo

PK: zatrzymania i zarzuty w związku z korupcją przy budowie elektrowni Jaworzno III (komunikat)

18.01.2018, 17:22aktualizacja: 18.01.2018, 17:22

- PK informuje:

Zatrzymania i zarzuty w związku z korupcją przy budowie elektrowni Jaworzno III

Śląski Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach nadzoruje śledztwo dotyczące korupcji w związku z budową bloku energetycznego 910MW w elektrowni Jaworzno III. Wartość podpisanego kontraktu na wykonanie tej inwestycji wynosi ponad 5,4 miliarda złotych. Postępowanie to prowadzone jest przez Centralne Biuro Antykorupcyjne Delegatura w Katowicach.

Wartość inwestycji wynosi ponad 5,4 miliarda złotych.

W toku postępowania ustalono, że kontrakt na wykonanie inwestycji w postaci budowy bloku energetycznego 910MW w elektrowni Jaworzno III o wartości ponad 5,4 miliarda złotych został podpisany w 2014 roku z konsorcjum, którego głównym wykonawcą jest Rafako S.A. Ta spółka z branży energetycznej powołała spółkę w 100% zależną, celową o nazwie E003B7 z siedzibą w Raciborzu. Realizuje ona inwestycję.

Na podstawie ustaleń poczynionych w sprawie 16 stycznia 2018 roku funkcjonariusze CBA zatrzymali Stanisława R. – rzeszowskiego biznesmena z branży budowalnej. Mężczyzna został zatrzymany na gorącym uczynku wręczania korzyści majątkowej w kwocie 50 tysięcy złotych Marcinowi Sz. – osobie pełniącej funkcję publiczną Zastępcy Kierownika Działu Zakupów, Specjaliście do Spraw Zakupów w E003B7 z siedzibą w Raciborzu.

Do zatrzymania doszło w Katowicach, pod jednym z salonów luksusowych samochodów, gdzie biznesmen przyjechał swoim pojazdem na przegląd. Samo zatrzymanie miało dynamiczny charakter, obaj mężczyźni byli kompletnie zaskoczeni.

Według ustaleń pieniądze dla inżyniera ze spółki E003B7 miały być korupcyjną zapłatą za samo zlecenie rzeszowskiej firmie udziału w wykonaniu jednego z etapów budowy elektrowni Jaworzno III oraz ułatwienia w dalszym rozliczaniu. Wręczona kwota 50 tysięcy złotych była tylko jedną z trzech transz ustalonej łapówki. W sumie od marca 2016 roku do 16 stycznia 2018 roku Marcin Sz. przyjął od Stanisława R. korzyści majątkowe w łącznej wysokości 150 tysięcy złotych. Pieniądze, za każdym razem w kwocie 50 tysięcy złotych, zostały wręczone w marcu 2016 roku, w styczniu 2017 roku i 16 stycznia 2018 roku.

Po zatrzymaniu podejrzanych przeszukane zostały ich mieszkania oraz siedziby spółki E003B7 i rzeszowskiej firmy. Zabezpieczono dokumenty mające związek z prowadzonym postępowaniem.

Prokurator zarzucił podejrzanym korupcję.

Po doprowadzeniu zatrzymanych do Śląskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach prokurator ogłosił im zarzuty.

Stanisław R. podejrzany jest o udzielenie korzyści majątkowej w łącznej kwocie 150 tysięcy złotych (art. 229 par. 1 kodeksu karnego). Zarzut przyjęcia tej korzyści majątkowej usłyszał Marcin Sz. (art. 228 par. 1 i 4 kodeksu karnego).

Po wykonaniu czynności procesowych z udziałem podejrzanych prokurator Śląskiego Wydziału Zamiejscowego Prokuratury Krajowej podejmie decyzje w zakresie zastosowania środków zapobiegawczych, w tym ewentualnego wystąpienia do Sądu z wnioskami o tymczasowe aresztowanie.

kom/ nmk/

Data publikacji 18.01.2018, 17:22