Polityka i społeczeństwo

1000 pakistańskich dziewcząt dostanie szansę na podjęcie nauki dzięki Fundacji Wielkie Serce i Funduszowi Malala

17.01.2018, 14:02aktualizacja: 17.01.2018, 14:02

SZARDŻA, Zjednoczone Emiraty Arabskie--(BUSINESS WIRE)-- Fundacja Wielkie Serce (ang. Big Heart Foundation; TBHF), będąca ogólnoświatową charytatywną organizacją humanitarną z siedzibą w Szardży (ZEA), przekaże fundusze na realizację drugiego etapu projektu edukacyjnego skierowanego do dziewcząt z Pakistanu, w ramach misji zapewniania dzieciom dostępu do edukacji oraz wnoszenia wkładu w rozwój ich społeczności. Projekt zostanie sfinansowany w ramach funduszu „Girl Child Fund” ustanowionego w obrębie Fundacji, we współpracy z Funduszem Malala założonym przez Malalę Yousafzai - laureatkę nagrody Nobla i działaczkę na rzecz edukacji.

Niniejszy komunikat prasowy zawiera multimedia. Pełna wersja dostępna pod adresem: http://www.businesswire.com/news/home/20180117005590/en/

Realizację inicjatywy ogłoszono w obecności szejka Sultana bin Ahmed Al Qasimi - wysłannika humanitarnego Fundacji Wielkie Serce oraz Malali Yousafzai, tuż po podpisaniu umowy w Oxfordzie przez dyrektora Fundacji Mariam Al Hammadi oraz dyrektora generalnego Funduszu Malalę Farah Mohamed.

Obecnie w dolinie rzeki Swat, w pakistańskim dystrykcie, z którego pochodzi Yousafzai, trwają prace przy budowie szkoły. Dotacja przekazana przez Fundację w kwocie 700 tys. dolarów amerykańskich umożliwi sfinansowanie drugiego etapu budowy, którego ukończenie planowane jest na kwiecień 2018 r. Szkoła umożliwi naukę 350 dziewczętom w 11 salach lekcyjnych. Stopniowo zakres usług edukacyjnych i infrastruktury szkolnej będzie rozszerzany, aby docelowo umożliwić naukę tysiącowi dziewcząt ze wszystkich klas.

W ramach funduszu „Girl Child Fund” pokryte zostaną również częściowo koszty operacyjne związane z funkcjonowaniem szkoły w pierwszych dwóch latach, w tym pensje dla nauczycieli, wydatki medyczne i związane z bezpieczeństwem oraz koszty transportu i zakupu mundurków, książek i artykułów papierniczych.

Szejk Sultan bin Ahmed Al Qasimi powiedział: „W świetle wizji Jego Wysokości Szejka Dr Sultana bin Muhammad Al Qasimi - członka Najwyższej Rady Przywódcy Szardży oraz wytycznych jego małżonki, Jej Wysokości Szejkini Jawaher bint Mohammed Al Qasimi, władze emiratu Szardża uważają, że kształcenie przyszłych pokoleń stanowi fundamentalny obowiązek każdego społeczeństwa”.

W nawiązaniu do zawartej umowy Malala Yousafzai powiedziała: „Pragnę wyrazić ogromne podziękowania dla Fundacji Wielkie Serce za wiarę w urzeczywistnienie mojego marzenia o świecie, w którym dziewczęta mogą wybierać własną drogę życiową. Przy wsparciu ze strony Fundacji, Fundusz Malala zapewni dziewczętom z mojego rodzinnego miasta w dolinie rzeki Swat możliwość pobierania nauki”.

W czerwcu 2015 r. Jej Wysokość Szejkini Jawaher bint Mohammed Al Qasimi dokonała oficjalnego otwarcia działalności Fundacji Wielkie Serce przy okazji obchodów Światowego Dnia Uchodźcy. Celem Fundacji jest ochrona i wspieranie bezbronnych i objętych marginalizacją dzieci i ich rodzin, przede wszystkim w krajach arabskich, ale także w innych regionach, gdzie istnieje szczególne zapotrzebowanie na tego rodzaju pomoc.

Wersja źródłowa dostępna na portalu businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20180117005590/en/

Źródło: Szardża

KONTAKT:

Fadia Daouk

Agencja National Network Communications (NNC)

tel. kom. +971 52 617 2111

Data publikacji 17.01.2018, 14:02