Polityka i społeczeństwo

PK: Podejrzany o udział w grupie przestępczej o charakterze zbrojnym, który był poszukiwany listami gończymi, został zatrzymany (komunikat)

17.01.2018, 10:02aktualizacja: 17.01.2018, 10:02

- PK informuje:

Prokuratura Regionalna w Gdańsku wspólnie z funkcjonariuszami Centralnego Biura Śledczego Policji z Olsztyna prowadzi postępowanie dotyczące prania brudnych pieniędzy, oszustwa i wyłudzenia podatku VAT w związku z nielegalną dystrybucją oleju smarowego produkowanego w większości z oleju napędowego.

W toku tego postępowania zarzuty ogłoszono między innymi 53-letniemu Piotrowi K. pseudonim „Piotrek”. W innym postępowaniu mężczyźnie zarzucono między innymi udział w zorganizowanej grupie przestępczej o charakterze zbrojnym. Z uwagi na niemożność wykonania czynności procesowych z podejrzanym postępowanie to zostało zawieszone.

Ustalono, że 53-letni Piotr K. od niemal dwóch lat był poszukiwany w związku z licznymi sprawami, które toczą się w Sądach. Mężczyźnie wystawiano wezwania, na które się nie stawiał. W lutym 2016 roku Sąd Okręgowy w Warszawie wydał więc za nim List Gończy do spraw między innymi kradzieży z włamaniem, rozboju, oszustwa i paserstwa. Kolejny List Gończy został wydany w 2017 roku w związku z podejrzeniem udziału w zorganizowanej grupie przestępczej o charakterze zbrojnym.

Funkcjonariusze z Centralnego Biura Śledczego Policji z grupy tzw. „łowców cieni” wspólnie z policjantami CBŚP z Olsztyna i z Komendy Powiatowej Policji w Pruszkowie ustalali miejsce przebywania Piotra K. Po dokładnie przeprowadzonej analizie, zebraniu wielu informacji „łowcy cieni” znaleźli mężczyznę w jednym z mieszkań na warszawskiej Woli.

Mężczyzna został zatrzymany. W chwili zatrzymania nie stawiał on oporu. Był bardzo zaskoczony całą sytuacją, ponieważ nie spodziewał się zatrzymania.

Data publikacji 17.01.2018, 10:02
Źródło informacji PK