Jeep Renegade 2018 - lepsza funkcjonalność i łączność ze światem

16.01.2018, 16:14aktualizacja: 16.01.2018, 16:14

FCA/ Jeep fot.1.
- Jeszcze bardziej multimedialny dzięki nowej generacji systemom UconnectTM
<p>- Nowa nawigacja, rozrywka oraz sterowanie głosowe.
<p>- Nowy 7 i 8,4- ekran dotykowy o wysokiej rozdzielczości.
<p>- Kompatybilność z Apple CarPlay i Android AutoTM.
<p>- Zwiększona funkcjonalność dla lepszego wykorzystania przestrzeni.
<p>- Nowy tunel środkowy oraz nowe, przemyślne schowki.
<p>- Nowe umiejscowienie dodatkowego portu USB oraz udoskonalony projekt klamki drzwi bagażnika.
<p>- Nowe, wzbogacające opcje indywidualizacji Renegade’a.
<p>- Nowa tapicerka, nowe wnętrza Polar Plunge i nowe wykończenia.
<p>- Cztery poziomy wyposażenia, jedna edycja specjalna, 10 kombinacji układów przeniesienia napędu, trzy skrzynie biegów oraz wybór pomiędzy napędem na przód a napędem 4x4.

Ruszyło zbieranie zamówień na Jeepa® Renegade`a 2018. Nowy model roku prezentuje ulepszony system multimedialny, dodatkowe funkcje oraz szerszy wachlarz nowych opcji indywidualizacji, dzięki którym najsprawniejszy SUV w swojej kategorii jest jeszcze atrakcyjniejszy.

Lepsza łączność ze światem, dzięki systemowi multimedialnemu UconnectTM nowej generacji.

Wśród udoskonalonych elementów wyposażenia znajduje się nowy system multimedialny UconnectTM, który dostępny jest do wyboru z 5, 7 lub 8,4-calowym ekranem - ten ostatni jest jednym z największych w tym segmencie.

Zaawansowany system łączy ze sobą szeroki zakres funkcjonalności, takich jak nawigacja, rozrywka i zestaw głośnomówiący oraz sterowanie funkcjami, które wzmagają doznania podczas jazdy, jak również komfort podróżujących pasażerów.

System, który wykorzystuje szybszy i mocniejszy procesor skracający czas reakcji pozwala kierowcy obsługiwać wiele funkcji samochodu, w tym klimatyzację i radio bezpośrednio z ekranu UconnectTM, co dodatkowo wpływa na bezpieczeństwo podczas jazdy.

W zależności od poziomu wyposażenia, Jeep Renegade może zostać wyposażony w UconnectTM 5” lub nowy UconnectTM 7” lub UconnectTM NAV 8,4”.

Zarówno 7, jak i 8,4-calowy system UconnectTM NAV może teraz pochwalić się wysoką rozdzielczością, kolorowym ekranem, który wyraźnie ułatwia obsługę interfejsu przez użytkownika, oferując nawigowanie typu „pinch”, możliwość powiększania oraz zindywidualizowania paska menu metodą „Drag and Drop”.

Funkcje nowego systemu UconnectTM obejmują również zestaw głośnomówiący, nawigację oraz odczytywanie wiadomości sms, co zapewnia bezpieczną, komfortową codzienną jazdę, zawsze w stałym kontakcie ze światem. Wbudowane opcje umożliwiają kierowcy i pasażerom dostęp do internetowych stacji radiowych przez Bluetooth lub podłączenie kompatybilnego urządzenia do wejścia USB lub portu AUX.

7 jak i 8,4-calowy UconnectTM NAV ma również wbudowany system Apple CarPlay - najrozsądniejszy i najbezpieczniejszy sposób korzystania z iPhone’a podczas jazdy, jak również system Android Auto™ przenoszący wszystko to, co najlepsze w Google bezpośrednio do SUV-a Jeepa.

Wszystkie systemy UconnectTM oferują usługi Jeep UconnectTM LIVE, które pozwalają klientom oglądać i monitorować wiele aplikacji na ekranie Uconnect™ po podłączeniu swojego smartfona do samochodu przez Bluetooth. Poprzez Uconnect™ LIVE użytkownicy mogą wejść do aplikacji muzycznych Tune In i Deezer, jak również poznać nowe wiadomości, dzięki serwisowi Reuters oraz być w stałym kontakcie z sieciami społecznościowymi przez Facebooka i Twittera. Aplikacje Uconnect™ LIVE mogą zostać pobrane z App Store lub z Google Play i zainstalowane na smartfonie.

Wreszcie, dla klientów chcących udoskonalić swoje umiejętności off-roadowej jazdy, 8,4-calowy UconnectTM NAV może zostać wyposażony w Jeep Skills, innowacyjną i łatwą w obsłudze aplikację, która dostarcza w czasie rzeczywistym informacje zarówno na temat własnego stylu jazdy, jak i osiągów samochodu, takich jak: trakcja, kąty przechyłu bocznego i wzdłużnego, skok kół, ciśnienie i szerokość geograficzną.

Zwiększona funkcjonalność dla lepszego wykorzystania przestrzeni.

Już od samego wprowadzenia na rynek w 2014 roku, Renegade wyróżniał się swoją wszechstronną funkcjonalnością oraz przyjazną dla użytkownika obsługą. Udoskonalenia wprowadzone do wersji 2018 stawiają Renegade’a jeszcze wyżej w rankingu aut tej kategorii.

Nowy tunel środkowy ma wbudowany uchwyt na smartfon, nowy uchwyt na kubek oraz dodatkowe schowki na drobne przedmioty, w tym kieszeń na iPada Mini lub inne małe akcesoria. Również poprawiony został komfort i wygoda pasażera, dzięki zmianie pozycji dodatkowego portu USB (teraz umieszczony jest z tylu środkowego podłokietnika, by ułatwić dostęp do niego pasażerom siedzącym z tyłu). Udogodnienie to oferowane jest w standardzie już od poziomu wyposażenia Longitude. Wszystkie te pomysłowe rozwiązania zapewniają ponad 1,2 l dodatkowego miejsca na rzeczy. Wreszcie, udoskonalony został projekt klamki pokrywy bagażnika, aby ułatwić korzystanie z niej.

Nowe opcje indywidualiazacji wzbogacające Renegade’a.

Dzięki bogatemu wachlarzowi opcji, klienci mają teraz jeszcze więcej możliwości zindywidualizowania swojego Renegade’a i idealnego dopasowania samochodu do własnych potrzeb i wymagań związanych ze stylem życia. Nowa tapicerka oraz wykończenia Polar Plunge dostępne są teraz w wersji Longitude i Limited, a tapicerka Ski Grey z mocno kontrastującymi z czarną skórą przeszyciami Ski Grey w wersji wyposażenia Limited. Zmieniony został projekt obramowania radia, nadmuchów klimatyzacji, środkowego tunelu oraz głośników, co nadało wnętrzu samochodu nowoczesnego i wyszukanego stylu.

Renegade 2018 dostępny jest w czterech różnych poziomach wyposażenia - Sport, Longitude, Limited i Trailhawk - jak również w specjalnej edycji Night Eagle II, pozwalając dobrać żądaną specyfikację i stylistykę samochodu łatwiej, niż kiedykolwiek.

Możliwości indywidualizowania i dopasowania auta do własnych potrzeb nie kończą się jednak na tym. Klienci mogą również wybrać spośród 10 różnych kombinacji układów przeniesienia napędu, zestawionych z dwoma rodzajami napędu - na przód lub 4x4. Gama silników benzynowych obejmuje 1,6-litrowy E-Torq o mocy 110 KM z pięciostopniową, manualną skrzynią biegów, 1,4-litrowy silnik MultiAir2 Turbo o mocy 140 KM z sześciostopniową, manualną skrzynią biegów lub z automatyczną dwusprzęgłową skrzynią biegów DDCT oraz 1,4-litrowy silnik MultiAir2 o mocy 170 KM zestawiony z dziewięciostopniową, automatyczną skrzynią biegów. Dopełnienie tej oferty stanowi gama turbo diesel obejmująca 1,6-litrowy silnik MultiJet II 120 KM z sześciostopniową, manualną skrzynią biegów lub z automatyczną dwusprzęgłową skrzynią biegów DDCT oraz 2,0-litrowy silnik MultiJet II o mocy 120 KM (z sześciostopniową, manualną skrzynią biegów), 140 KM (z sześciostopniową, manualną skrzynią biegów lub automatyczną, dziewięciostopniową skrzynią biegów) lub 170 KM (zestawiony z dziewięciostopniową, automatyczną skrzynią biegów). 2,4-litrowy silnik benzynowy Tigershark, wykorzystujący technologię MultiAir2 i oferujący moc 184 KM dostępny jest w gamie Renegade’a sprzedawanej na rynkach pozaeuropejskich (w Rosji, Afryce i na Bliskim Wschodzie) w zestawieniu z dziewięciobiegową, automatyczną skrzynią biegów.

Międzynarodowy sukces modelu.

Jeep Renegade 2018 zachowuje niepowtarzalny „jeepowy” styl, który przez lata przyczynił się do sukcesów Renegade’a. Wprowadzony na rynek we wrześniu 2014 roku, Renegade to model, który szybciej niż jakikolwiek inny Jeep, uzyskał rekordowe wyniki sprzedaży zarówno w regionie EMEA, jak i tylko w Europie. Renegade jest również pierwszym Jeepem produkowanym poza Stanami Zjednoczonymi w zakładzie SATA w Melfi (Basilicata) we Włoszech, a montowany jest na trzech kontynentach: oprócz Europy, również w zakładzie GAC FCA w Guangzhou w Chinach oraz w Pernambuco w Brazylii.

Pełna sukcesów historia trwa nadal: jest to najlepiej sprzedający się model marki na wielu głównych rynkach europejskich, w tym we Włoszech, Francji, Hiszpanii, Niemczech i Wielkiej Brytanii, stanowiąc 62% całej tegorocznej sprzedaży Jeepa w regionie EMEA (dane z października). Również w Polsce Renegade jest numerem jeden w gamie Jeep z rekordową sprzedażą 1852 szt. w roku 2017 (wzrost o 13% w porównaniu do roku 2016).

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 16.01.2018, 16:14
Źródło informacji FCA Polska S.A.

Pozostałe z kategorii