Polityka i społeczeństwo

MSWiA: policja rozpoczęła akcję „Bezpieczne ferie” (komunikat)

12.01.2018, 10:50aktualizacja: 12.01.2018, 10:50

- MSWiA informuje:

Jarosław Zieliński, wiceminister spraw wewnętrznych i administracji, polecił Komendantowi Głównemu Policji podjęcie od 12 stycznia br. działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa dzieciom i młodzieży w okresie rozpoczynającego się sezonu ferii zimowych.

W piątek (12 stycznia br.) uczniowie z czterech województw: mazowieckiego, małopolskiego, zachodniopomorskiego oraz opolskiego rozpoczną ferie zimowe. Ferie w ostatnich województwach zakończą się 25 lutego. W związku z tym Policja rozpoczyna akcję „Bezpieczne ferie”, która potrwa od 12 stycznia do 25 lutego.

Kontrole autokarów i kierowców

Każdego dnia na patrole kierowanych będzie co najmniej cztery tysiące policjantów ruchu drogowego. W przypadku konieczności podjęcia działań nieplanowanych, wynikających np. ze zdarzeń szczególnych, liczba patroli będzie odpowiednio zwiększana. Działania policjantów z ruchu drogowego będą skoncentrowane przede wszystkim na bezpieczeństwie przewożenia dzieci i młodzieży poprzez prowadzenie wzmożonych kontroli autokarów i samochodów. Funkcjonariusze będą zwracać szczególną uwagę, czy dzieci przewożone autokarami i samochodami osobowymi zapięte są odpowiednio pasami bezpieczeństwa lub znajdują się w fotelikach bezpieczeństwa. Tradycyjnie podejmowane będą czynności mające na celu kontrolę stanu trzeźwości kierujących oraz ich uprawnień i kwalifikacji, a także prędkości prowadzonych pojazdów.

W każdym województwie zostaną uruchomione stałe miejsca prowadzenia kontroli stanu technicznego pojazdów. Na stronie internetowej www.policja.pl, a także na stronach jednostek terenowych Policji, umieszczony zostanie wykaz tych punktów wraz z zestawieniem numerów telefonów kontaktowych, gdzie będzie można uzyskać szczegółowe informacje na temat zasad bezpiecznego przewożenia dzieci i młodzieży, a także na temat możliwości przeprowadzenia doraźnych kontroli autokarów i kierowców. Zgłoszenia można dokonać także dzwoniąc pod numer 112 lub 997.

Za pośrednictwem strony www.bezpiecznyautobus.gov.pl każdy z nas może sprawdzić czy autokar, którym planowana jest podróż, posiada aktualne badania techniczne i ważne ubezpieczenie OC.

„Kręci mnie bezpieczeństwo na stoku”

W czasie ferii policjanci będą widoczni nie tylko na drogach. Funkcjonariusze będą również pełnić służbę na stokach narciarskich. W sezonie zimowym 2017/2018 będą na terenie siedmiu województw: małopolskiego, śląskiego, dolnośląskiego, podkarpackiego, łódzkiego, warmińsko-mazurskiego oraz podlaskiego. Mundurowi na nartach przede wszystkim zadbają o bezpieczeństwo i porządek na trasach, będą zwracać uwagę na zbyt brawurową jazdę oraz na pijanych narciarzy. Sprawdzą też, czy dzieci, które nie skończyły 16 lat, jeżdżą w kaskach. W razie potrzeby mogą także udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym. Co ważne, mundurowi będą patrolować nie tylko nartostrady, ale także ich okolice – drogi dojazdowe i parkingi. Więcej patroli policyjnych pojawi się także w okolicach dworców kolejowych i autobusowych oraz w miejscach zimowego wypoczynku dzieci i młodzieży.

Policjanci przygotowali akcję edukacyjno-informacyjną „Kręci mnie bezpieczeństwo na stoku”. Jest ona kontynuacją działań podejmowanych w ramach ogólnopolskiej kampanii zainicjowanej przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji pt. „Kręci mnie bezpieczeństwo” i jest objęta patronatem honorowym Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Funkcjonariusze podczas codziennej służby będą informować wypoczywających na nartach, jak bezpiecznie korzystać ze stoków narciarskich, a także czym może grozić np.: jazda dzieci bez kasku.

W miejscach wypoczynku policjanci będą organizowali spotkania, konkursy oraz prelekcje na tematy związane z bezpieczeństwem dzieci i młodzieży w trakcie ferii.

Ponadto, na potrzeby akcji zostanie utworzona strona internetowa www.policja.pl/bezpieczenstwo-na-stoku, na której dostępne będą między innymi informacje dotyczące harmonogramu działań realizowanych w ramach akcji oraz materiały informacyjno-edukacyjne przeznaczone dla rodziców i dzieci.

kom/ mgost/

Data publikacji 12.01.2018, 10:50