MIB: umowy na kolejne zachodniopomorskie odcinki S3 podpisane (komunikat)

18.12.2017, 13:18aktualizacja: 18.12.2017, 13:18

-MIB informuje:

18 grudnia 2017 r. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad podpisała umowy na realizację dwóch odcinków drogi ekspresowej S3 w województwie zachodniopomorskim położonych między Szczecinem o Świnoujściem. Pierwszy kontrakt dotyczy budowy odcinka Brzozowo – Miękowo o długości 22,4 km, natomiast drugi rozbudowy odcinka Miękowo – Rzęśnica o długości 19 km. W uroczystości uczestniczył minister infrastruktury i budownictwa Andrzej Adamczyk oraz wicemarszałek Sejmu Joachim Brudziński.

- Budowa dróg na Pomorzu Zachodnim jest polską racją stanu, ponieważ inwestycje w tym regionie mają kluczowe znaczenie dla gospodarki całego kraju. Droga ekspresowa S3 jest głównym korytarzem łączącym porty w Szczecinie i Świnoujściu z południem Europy. Zabezpieczyliśmy środki i finalizujemy przygotowania do budowy całej S3, od Bałtyku do granicy z Czechami - podkreślił minister A. Adamczyk.

Andrzej Adamczyk zapowiedział również rozpoczęcie w najbliższym czasie badań geologicznych koniecznych do przyszłej budowy Zachodniej Obwodnicy Szczecina, która będzie przedłużeniem drogi ekspresowej S6, od węzła Goleniów do węzła Kołbaskowo przy autostradzie A6.

Odcinek S3 Brzozowo – Miękowo będzie stanowił połączenie wybudowanej kilka lat temu obwodnicy Troszyna, Parłówka i Ostromic z obwodnicą Miękowa i dalszym ciągiem drogi ekspresowej w kierunku południowym. Celem prac na drugim odcinku jest natomiast dostosowanie do współczesnych parametrów wybudowanego w latach 70. odcinka trasy od węzła Goleniów Północ do węzła Rzęśnica.

Wykonawcą obydwu zadań, które będą realizowane w formule projektuj i buduj, jest Budimex SA. Zgodnie z zapisami kontraktów firma ma 15 miesięcy na opracowanie dokumentacji projektowej i uzyskanie decyzji ZRID. Roboty budowlane rozpoczną się w 2019 r., a zakończenie realizacji obydwu odcinków planowane jest wiosną 2021 r. Łączna wartość zawartych umów to 486,8 mln zł.

Do wykonania w województwie zachodniopomorskim pozostaje jeszcze najbardziej na północ wysunięty fragment S3 – od Świnoujścia do obwodnicy Troszyna, Parłówka i Ostromic o długości 34,5 km. Dla tego odcinka w przyszłym roku powinna zostać uzyskana decyzja środowiskowa, a zakończenie realizacji planowane jest w 2023 r.

S3 Brzozowo - Miękowo

Kontrakt przewiduje budowę dwujezdniowej drogi ekspresowej o dwóch pasach ruchu w każdym kierunku. Powstaną nowe węzły drogowe w Brzozowie, Przybiernowie i Babigoszczy. Droga będzie w większości biegła w istniejącym śladzie drogi krajowej nr 3. Zmiany przebiegu wystąpią tam, gdzie będzie to konieczne ze względu na parametry geometryczne oraz koło Brzozowa, które nowa droga ominie od wschodu.

S3 Miękowo – Rzęśnica

Prace na tym odcinku obejmą budowę węzła drogowego Kliniska, dzięki czemu będzie można zlikwidować zlokalizowane na drodze ekspresowej skrzyżowanie z przejściem dla pieszych. Takie rozwiązanie znacząco poprawi poziom bezpieczeństwa, w tym miejscu wielokrotnie dochodziło do wypadków drogowych. Węzeł Rzęśnica łączący drogę S3 z DW 142 zostanie zastąpiony zupełnie nowym węzłem, którego układ będzie odpowiadał obecnemu przebiegowi głównego potoku ruchu. Tym samym przed tym węzłem przestaną się tworzyć długie korki. Powstaną także przejścia dla zwierząt, a cała trasa zostanie wygrodzona.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ nmk/

Data publikacji 18.12.2017, 13:18