MC: nowe funkcjonalności w mDokumentach (komunikat)

15.12.2017, 23:05aktualizacja: 15.12.2017, 23:05

- MC informuje:

Okazanie tożsamości przy zakupie fajerwerków, meldowaniu w hotelu, czy wypożyczeniu sprzętu sportowego od dziś (15.12.2017 r.) będzie łatwiejsze. Dzięki nowej funkcjonalności przedsiębiorcy mogą w sposób szybki i wiarygodny zweryfikować dane klientów legitymujących się dokumentami w telefonie.

W październiku br. Ministerstwo Cyfryzacji uruchomiło usługę, która umożliwia wymianę danych pomiędzy obywatelami poprzez mobilną aplikację mObywatel. Dzięki temu rozwiązaniu w sytuacjach takich jak stłuczka, obywatele mogą okazać swoje dane bez konieczności spisywania, skanowania czy fotografowania dowodów osobistych.

Teraz Ministerstwo Cyfryzacji rozszerza możliwości wykorzystania mDokumentów także dla sytuacji, gdy obywatel chce okazać swoje dane w kontaktach z biznesem. Od 15 grudnia br., dzięki dostępnej w Google Play aplikacji mWeryfikator, każdy przedsiębiorca będzie mógł zweryfikować dane okazywane mu przez klienta na smartfonie.

Aplikacja może być wykorzystywana w sytuacji, gdy sprzedający nie ma pewności, czy wiek kupującego pozwala na sprzedaż towarów lub np. potrzebuje zameldować w hotelu gościa posługującego się mDokumentami. Dzięki aplikacji mWeryfikator szybko i bezpiecznie może sprawdzić, czy informacje w prezentowane na wyświetlaczu telefonu są poprawnie pobrane z rejestrów państwowych.

Dla obywatela aplikacja mWeryfikator to gwarancja, że jego dane po ich okazaniu nie będą gromadzone i lub przekazywane. Zaraz po okazaniu wszystkie informacje dot. obywatela zostają usunięte z mWeryfikatora przedsiębiorcy.

Aplikacje mObywatel i mWeryfikator przygotowało Ministerstwo Cyfryzacji we współpracy z NASK i COI. Są one dostępne bezpłatnie w Google Play.

Z aplikacji mWeryfikator może korzystać każdy przedsiębiorca przy wykorzystaniu smartfona z systemem operacyjnym Android w wersji 6.0 (lub nowszej) wyposażonego w Bluetooth, aparat fotograficzny i połączenie z internetem. By skorzystać z aplikacji przedsiębiorca nie musi mieć Profilu Zaufanego.

Aby okazywać dane za pomocą aplikacji mObywatel należy oprócz powyższych wymagań mieć ukończone 18 lat, wydany ważny dowód osobisty, Profil Zaufany (eGo) i aktywną aplikację mObywatel.

Link do aplikacji: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.nask.mweryfikator

kom/ march/ skr/

Data publikacji 15.12.2017, 23:05