Air China, Star Alliance i Międzynarodowe Lotnisko Stołeczne w Pekinie podpisują porozumienie

14.12.2017, 16:49aktualizacja: 14.12.2017, 16:49

PEKIN, 14 grudnia 2017 r. /PRNewswire/ - Dnia 13 grudnia 2017 r. w Pekinie spotkali się członkowie rady wykonawczej organizacji Star Alliance. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele linii lotniczych należących do Star Alliance z 28 krajów i regionów, którzy obchodzili dziesięciolecie członkostwa Air China w Star Alliance. W trakcie spotkania linie Air China, Star Alliance i Międzynarodowe Lotnisko Stołeczne w Pekinie podpisały porozumienie w sprawie kolokacji należących do organizacji linii. Strony będą współpracować w zakresie transformacji Międzynarodowego Lotniska Stołecznego w Pekinie w światowej klasy węzeł lotniczy i zmiany doświadczenia podróżnych.

Organizacja Star Alliance powstała w 1997 roku i jest pierwszym na świecie stowarzyszeniem zrzeszającym linie lotnicze. W ciągu ostatnich dwudziestu lat organizacja Star Alliance znacznie się rozrosła z 5 początkowych członków do obecnego grona 28 linii lotniczych. Dzięki temu Star Alliance obejmuje trasy do 1 330 miejsc docelowych w 192 krajach z dostępem do ponad 1 000 salonów podróżnych na świecie. Przez udostępnianie sieci tras i salonów liniom członkowskim oraz ich kolokację w tych samych terminalach organizacja Star Alliance może zapewniać bezproblemowe podróże i łatwe połączenia pasażerom na całym świecie.

W 2007 roku linie lotnicze Air China oficjalnie stały się członkiem stowarzyszenia Star Alliance, co otworzyło zupełnie nowy rozdział w historii linii. To wydarzenie przyczyniło się do integracji linii Air China, a co za tym idzie całej branży lotnictwa cywilnego w Chinach z globalną gospodarką. W ciągu ostatnich dziesięciu lat linie Air China blisko współpracowały ze stowarzyszeniem Star Alliance i jego członkami w celu wyciągnięcia obopólnych korzyści. Przez grupowanie tras i usług naziemnych linie lotnicze należące do stowarzyszenia mogą zapewniać lepsze usługi swoim pasażerom przy jednoczesnym ograniczani kosztów i zwiększaniu wydajności.

„Wraz z obchodami dziesięciolecia naszego członkostwa w Star Alliance muszę przyznać, że jestem bardzo dumny z zaangażowania w inicjatywę na Międzynarodowym Lotnisku Stołecznym w Pekinie prowadzącą do długofalowego rozwoju Star Alliance. W przyszłości linie Air China, Star Alliance i Międzynarodowe Lotnisko Stołeczne w Pekinie będą jeszcze bardziej zacieśniać współpracę, zwłaszcza u progu nowej dekady” - skomentował wiceprezes linii lotniczych Air China Zhao Xiaohang w trakcie spotkania rady wykonawczej organizacji Star Alliance.

„Pekin jest ważnym węzłem lotniczym na mapie Star Alliance. Co więcej, otwarcie nowego lotniska Daxing w Pekinie jest szansą na zwiększenie naszego zaangażowania w Międzynarodowe Lotnisko Stołeczne w Pekinie. Podpisanie porozumienia jest fundamentem koniecznym do zapewnienia jak najlepszego poziomu usług pasażerom i osiągnięcia wzrostu w Pekinie” - skomentował Christian Draeger z organizacji Star Alliance.

„Jest to korzystny wynik dla wszystkich trzech stron. Zaangażowanie ze strony Star Alliance pomoże nam w pozyskaniu zasobów potrzebnych do zmiany doświadczenia pasażerów na lotnisku na lepsze” - dodał Du Qiang z Międzynarodowego Lotniska Stołecznego w Pekinie.

Zgodnie z postanowieniami porozumienia wszystkie trzy strony będą współpracować w zakresie kolokowania przewoźników należących do Star Alliance w tym samym terminalu w Międzynarodowym Lotnisku Stołecznym w Pekinie. Ponadto uzgodniono dodanie większej liczby urządzeń samoobsługowych wpływających pozytywnie na satysfakcję pasażerów, w tym stanowiska odprawy, samoobsługowe punkty nadawania bagażu oraz punkty samodzielnego oznaczania toreb. Dzielenie wyposażenia na lotnisku, usprawnienie transferów i poprawa połączeń między liniami umożliwi członkom Star Alliance zapewnienie jeszcze większej wygody pasażerom.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20141017/152745LOGO

Źródło: Air China