PK: zatrzymania i zarzuty w śledztwie dotyczącym nieuprawnionego wykorzystywania danych z systemu PESEL (komunikat)

13.12.2017, 10:03aktualizacja: 13.12.2017, 10:03

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa w Warszawie wspólnie z Agencją Bezpieczeństwa Wewnętrznego prowadzi śledztwo w sprawie przekroczenia uprawnień i niedopełniania obowiązków służbowych przez funkcjonariuszy publicznych – komorników sądowych. Będąc zobowiązanymi do ochrony danych osobowych, doprowadzili oni do niewłaściwego wykorzystania dostępu i nieuprawnionego wykorzystania danych zawartych w rejestrze PESEL. Doszło przez to do udostępnienia tych danych lub umożliwienia dostępu do nich osobom nieuprawnionym.

Śledztwo to dotyczy także uzyskania bez uprawniania dostępu do danych osobowych zawartych w rejestrze PESEL przez osoby nieupoważnione.

Śledztwo zostało wszczęte 18 sierpnia 2016 roku w związku z zawiadomieniem Ministerstwa Cyfryzacji o pobieraniu przez kilka kancelarii komorniczych znacznych ilości danych z bazy PESEL.

W kancelarii dochodziło do nieprawidłowości

W oparciu o zgromadzony w toku śledztwa materiał dowodowy ustalono, iż w Kancelarii Komornika Sądowego Rafała W. mieszczącej się w Warszawie przy Al. Solidarności dochodziło do nieprawidłowości w zakresie wykorzystywania punktu dostępowego rejestru PESEL. Polegały one m.in. na:

- podłączeniu stanowiska do sprawdzeń w rejestrze PESEL przez zdalny dostęp do siedziby głównej kancelarii,

- podłączeniu stanowiska do sprawdzeń do sieci publicznej internet oraz sieci wewnętrznej kancelarii,

- używaniu skryptu automatyzującego zapytania i pobieranie danych,

- udostępnieniu osobom nieupoważnionym haseł do systemu Jantar,

- udostępnianiu osobom nieupoważnionym zatrudnionym w kancelarii komorniczej dostępu do aplikacji Źródło, przez co umożliwiono im dostęp do danych osobowych ponad 350 tysięcy osób z rejestru PESEL,

- umożliwianiu osobom nieuprawnionym zatrudnionym w firmie windykacyjnej dostępu do całej bazy danych kancelarii komorniczej – Komornik SQL, obejmującej dane około 1 miliona osób,

- dokonywaniu sprawdzeń przez pracowników kancelarii na rzecz spółki windykacyjnej numerów PESEL osób, co do których nie prowadzono w kancelarii postępowań komorniczych.

Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego zatrzymała 4 osoby

Na polecenie prokuratora 7 grudnia 2017 roku funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego zatrzymali cztery osoby związane z przestępczym procederem nieuprawnionego pobierania danych z bazy PESEL. Zatrzymani zostali:

- Rafał W. - komornik sądowy prowadzący kancelarię komorniczą w Warszawie,

- Agnieszka B. - były pracownik kancelarii komorniczej,

- Grzegorz G. - były asesor komorniczy i jednocześnie pracownik firmy windykacyjnej,

- Bartłomiej W. - administrator systemu informatycznego kancelarii.

Tego dnia dokonano przeszukań 14 nieruchomości na terenie Warszawy i okolic, w tym kancelarii komorniczej, siedzib spółek powiązanych z komornikiem oraz biura rachunkowego. Zabezpieczono dokumentację oraz nośniki danych, które w toku śledztwa zostaną poddane procesowej analizie.

Prokurator ogłosił podejrzanym zarzuty

Po doprowadzeniu zatrzymanych do Prokuratury Okręgowej w Warszawie prokurator ogłosił im zarzuty.

Komornik Rafał W. podejrzany jest o przekroczenie uprawnień służbowych w celu osiągnięcia korzyści majątkowych. Polegało ono na naruszeniu zasad bezpieczeństwa korzystania z rejestru PESEL i podłączeniu stanowiska do sprawdzeń w innej lokalizacji niż siedziba kancelarii komorniczej, przekazaniu karty dostępowej do stanowiska osobom nieupoważnionym do dostępu do rejestru, umożliwiając im w ten sposób dostęp do rejestru, naruszeniu obowiązku zabezpieczenia danych osobowych, których był administratorem, a także zezwoleniu na dokonywanie sprawdzeń danych w rejestrze pracownikom firmy windykacyjnej. Chodzi o przestępstwa z art. 231 par. 2 kodeksu karnego, art. 269b par. 1 kodeksu karnego, art. 266 par. 2 kodeksu karnego oraz art. 51 ust 1 i 52 ust 1 ustawy o ochronie danych osobowych.

Była pracowniczka kancelarii Agnieszka B. podejrzana jest o ujawnienie, wbrew przepisom ustawy oraz przyjętemu na siebie zobowiązaniu, haseł dostępu do sytemu PESEL. W ten sposób umożliwiała ona osobom nieupoważnionym dostęp do bazy danych PESEL. Chodzi o przestępstwa z art. 269b par. 1 kodeksu karnego, art. 266 par. 1 kodeksu karnego, art. 51 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych.

Byłemu asesorowi komorniczemu i jednocześnie pracownikowi firmy windykacyjnej Grzegorzowi G. prokurator przedstawił zarzuty dotyczące wykorzystywania i ujawniania przez niego, wbrew przepisom ustawy oraz przyjętemu na siebie zobowiązaniu, pracownikom firmy windykacyjnej informacji z rejestru PESEL i bazy danych kancelarii komornika sądowego, z którymi zapoznał się w związku z wykonywaną pracą. Chodzi o przestępstwo z art. 266 par. 1 kodeksu karnego i art. 51 ust 1 ustawy o ochronie danych osobowych.

Natomiast administratorowi systemu informatycznego kancelarii Bartłomiejowi W. prokurator przedstawił zarzuty uzyskania bez uprawnienia dostępu do bazy danych PESEL oraz umożliwiania dostępu do tej bazy osobom nieupoważnionym, poprzez uruchomienie i utrzymywanie zdalnego dostępu do bazy danych PESEL w lokalu innym niż siedziba kancelarii komorniczej. Chodzi o przestępstwo z art. 267 par. 1 kodeksu karnego, art. 266 par. 1 kodeksu karnego i art. 51 ust 1 ustawy o ochronie danych osobowych.

Podejrzany komornik został tymczasowo aresztowany

Po wykonaniu czynności procesowych z udziałem podejrzanych prokurator skierował do Sądu wniosek o zastosowanie tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy wobec komornika sądowego Rafała W. Sąd 9 grudnia 2017 roku uwzględnił wniosek prokuratora.

Wobec pozostałych podejrzanych prokurator zastosował wolnościowe środki zapobiegawcze, w tym poręczenia majątkowe na łączną kwotę 715 tysięcy złotych.

Na mieniu podejrzanego Rafała W., na poczet grożących mu kar, prokurator dokonał zabezpieczenia majątkowego na łączną kwotę prawie 1,5 miliona złotych. Zabezpieczono 1 milion 450 tysięcy złotych w obligacjach oraz prawie 50 tysięcy złotych w gotówce.

Śledztwo ma charakter rozwojowy. W jego toku analizowane są pozostałe stwierdzone przypadku pobierana znacznych ilości danych z rejestru PESEL. O szczegółach dotyczących tych wątków prokuratura nie informuje na tym etapie śledztwa.

kom/ mgost/ bos/

Data publikacji 13.12.2017, 10:03