Nauka i technologie

Polscy dziennikarze nagrodzeni za prace publicystyczne na rzecz ochrony klimatu

20.11.2017, 17:18aktualizacja: 20.11.2017, 17:18

Inicjatorzy konkursu chcą spopularyzować temat odnawialnych źródeł energii w dyskursie społecznym w Polsce.

Warszawa. Pierwsze miejsce w konkursie Dziennikarze dla Klimatu 2017/2018 oraz nagroda wysokości 5.000 euro zostały przyznane red. Joannie Tryniszewszkiej i red. Joannie Klimowskiej-Kronic z telewizji publicznej TV1. O tym poinformowała Niemiecka Federalna Fundacja Środowisko (DBU), która wspiera konkurs finansowo oraz merytorycznie. Konkurs powstał z inicjatywy i w ścisłej kooperacji z Ambasadą Niemieckiej Republiki Federalnej w Warszawie i Klubem Publicystów Ochrony Środowiska EKOS przy ZG Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich oraz Dziennikarską Agencją Wydawniczą Maxpress. Dziennikarkom wręczono nagrodę w Zamku Królewskim za 8-odcinkowy cykl programów "Podmuch energii" przedstawiający korzyści płynące z zastosowania odnawialnych źródeł energii. Nagroda została wręczona przez przewodniczącego jury - prof. dr Macieja Nowickiego, byłego ministra środowiska i laureata nagrody DBU Deutscher Umweltpreis, Rolfa Wihelma Nikel, ambasadora Niemiec w Polsce oraz dr Ulricha Witte - kierownika działu DBU Komunikacja i Ochrona Dóbr Kultury. Łącznie na konkurs wpłynęło 140 prac.

"Konkurs ma zachęcać dziennikarzy do przekazywania w polskich mediach rzetelnych informacji o ochronie klimatu i środowiska, przyczyniać się do popularyzacji idei wykorzystania odnawialnych źródeł energii i edukacji społeczeństwa, a tym samym włączyć je do dyskursu społecznego" - powiedział dr Witte. W Polsce tematy te są rzadko poruszane w szerokiej dyskusji społecznej, również dlatego, że nie są dość często reprezentowane w mediach. Drugie miejsce zostało przyznane red. Bartłomiejowi Derskiemu za artykuł "Na węglu świat się nie kończy. Zwłaszcza na Śląsku", trzecie red. Tomaszowi Rożkowi z "Gościa Niedzielnego" za artykuł "Bakterie z zaświatów". W skład czteroosobowego jury poza profesorem Nowickim wchodzili: dziennikarka Krystyna Forowicz z EKOS-u, dr Andrzej Kassenberg z Instytutu na rzecz Ekorozwoju oraz dziennikarka Elżbieta Strucka.

Lista wszystkich laureatów znajduje się na stronie internetowej Niemieckiej Federalnej Fundacji Środowisko DBU: www.dbu.de.

KONTAKT:

Franz-Georg Elpers