Polityka i społeczeństwo

MON ws. depozytów po żołnierzach Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie (komunikat)

20.11.2017, 16:33aktualizacja: 20.11.2017, 16:33

- MON informuje:

21 listopada 2017 roku o godz. 12.00 w Budynku Dowództwa Garnizonu Warszawa (Sala Tradycji) odbędzie się prezentacja spotu informacyjnego oraz depozytów po poległych żołnierzach Polskich Sił Zbrojnych.

W spotkaniu udział wezmą dyrektorzy: Wojskowego Biura Historycznego dr hab. Sławomir Cenckiewicz i Archiwum Akt Nowych Tadeusz Krawczak. W zasobach znajdują się 4284 depozyty, które rodziny poległych żołnierzy będą mogły odebrać po udokumentowaniu prawa do dziedziczenia.

Depozyty zawierają niezwykłe pamiątki po polskich żołnierzach: legitymacje, ordery oraz odznaczeni, prywatną korespondencję, dokumentację dotyczącą śmierci, fotografie najbliższych. Prócz tej standardowej zawartości można tam odnaleźć również biżuterię, przedmioty codziennego użytku (puderniczki, zapalniczki, brzytwy), zegarki, obrączki, pocztówki, pamiątki religijne - modlitewniki i różańce.

Ten wyjątkowy zbiór pamiątek stanowi przekrój Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, jest więc wspaniałym materiałem do badania losów żołnierzy zaginionych podczas II wojny światowej. Wykaz jednostek, w których służyli żołnierze jest bardzo szeroki. Są wśród nich lotnicy brytyjskich Dywizjonów, m.in. 303 i 305. Są również marynarze z O.R.P. "Sokół", O.R.P. "Orkan", O.R.P. "Grom". Są też żołnierze wojsk lądowych z 1 Brygady Strzelców, 1 Samodzielnej Brygady Spadochronowej, II Korpusu i wielu innych. Większość żołnierzy poległa na polu chwały, podczas lotu czy rejsu, ale są również przypadki samobójstw, chorób i nieszczęśliwych wypadków.

Zbiór dokumentów i pamiątek osobistych po obywatelach polskich zmarłych na terenie Wielkiej Brytanii został przekazany przez władze brytyjskie właśnie z intencją zwrotu ich rodzinom. Przez wiele lat PRL rodziny albo nie były poinformowane o nich lub też często nie miały możliwości wyjazdu do Wielkiej Brytanii w celu ich odebrania.

Zapraszamy przedstawicieli mediów do udziału w spotkaniu.

Bliższych informacji w tej sprawie udziela Kierownik Centralnego Archiwum Wojskowego WBH p. Katarzyna Górny tel.261-813-711.

kom/ nmk/

Data publikacji 20.11.2017, 16:33