Polityka i społeczeństwo

MON: amerykańska agencja poinformowała o potencjalnej sprzedaży Polsce zestawów Patriot (komunikat)

17.11.2017, 23:55aktualizacja: 17.11.2017, 23:55

- MON informuje:

W piątek, 17.11 br. amerykańska agencja DSCA (Defence Security Assistance Agency) podała do publicznej wiadomości informację o potencjalnej sprzedaży Polsce zestawów Patriot. Congressional Notification (CN), bo tak nazywana jest ta informacja, wymagana jest prawem amerykańskim i związana jest ze sprzedażą krajowi sojuszniczemu wrażliwego uzbrojenia, za jakie uznane są zestawy Patriot.

Zgodnie z amerykańskimi przepisami wartość przedstawiona Kongresowi do notyfikacji jest określana jako najwyższa możliwa wartość, za jaką dany kraj może dokonać zakupu uzbrojenia od rządu USA. Nie oznacza to, że kwota ta jest ostateczną wartością umowy międzyrządowej LOA (Letter of Offer and Acceptance). Kongres USA ma 15 dni na zgłoszenie ewentualnych uwag do sprzedaży uzbrojenia Polsce, a w przypadku braku przeciwwskazań, rząd amerykański może rozpocząć procedurę sprzedaży. Oznacza to, że w ciągu najbliższych dni strona polska otrzyma projekt umowy LOA (draft LOA), zawierający przedmiot umowy wraz z opisem, koszty oraz standardowe warunki sprzedaży w systemie FMS (Foreign Military Sales). Następnie rozpocznie się finałowy proces uzgadniania zapisów LOA (Line by Line Review). Dopiero uzgodniona przez obie strony umowa LOA zostanie przedstawiona do podpisania przez rząd RP.

Ministerstwo Obrony Narodowej posiada należyte doświadczenie w realizacji tego typu zamówień, czego przykładem mogą być procedury zakupu pocisków rakietowych JASSM oraz JASSM-ER. Ówczesna notyfikacja opiewała na kwotę 500 mln USD, natomiast w wyniku prowadzonych przez przedstawicieli MON uzgodnień ostateczna kwota umowy była blisko 48% niższa.

W ramach przedmiotowej procedury, strona polska zamierza pozyskać najnowszą dostępną wersję systemu Patriot. Zakup podzielony został na dwie, wzajemnie zależne fazy. Podkreślić należy, że w ramach fazy pierwszej pozyskiwane są także niektóre elementy kompletnego programu WISŁA, tj. wszystkich 8 baterii.

kom/ march/ skr/

Data publikacji 17.11.2017, 23:55