Polityka i społeczeństwo

MSZ: wizyta wiceministra Jana Dziedziczaka w Sofii (komunikat)

17.11.2017, 21:01aktualizacja: 17.11.2017, 21:01

- MSZ informuje:

- Dyplomacja publiczna w dobie społeczeństwa informacyjnego i demokracji jest kluczową formą oddziaływania na inne społeczeństwa – powiedział wiceminister Dziedziczak w Sofii podczas regionalnego spotkania konsultacyjnego dla placówek regionu Bałkanów Zachodnich.

W spotkaniu, zorganizowanym we współpracy Instytutu Polskiego i ambasady RP w Sofii z Departamentem Dyplomacji Publicznej i Kulturalnej, uczestniczyli pracownicy zajmujący się dyplomacją publiczną w placówkach MSZ w Bułgarii, Bośni i Hercegowinie, Czarnogórze, Macedonii, Rumunii, Serbii, Słowenii oraz Turcji. W wystąpieniu otwierającym spotkanie wiceszef MSZ podkreślił, że dyplomacja publiczna odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu pozytywnego wizerunku kraju zagranicą i stała się w ostatnich latach jednym z filarów polityki zagranicznej każdego bez wyjątku kraju. Podziękował także za podejmowane przez placówki działania w obszarze dyplomacji publicznej oraz zaapelował o maksymalne wykorzystanie unikalnej szansy na promocję Polski, jaką stwarza przypadające w przyszłym roku stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości.

Wiceszef polskiej dyplomacji spotkał się także z wiceministrem SZ Republiki Bułgarii Todorem Stojanowem. Głównymi tematami rozmów były relacje bilateralne oraz prezydencja Bułgarii w Radzie UE w I połowie 2018 r. – Polsko-bułgarskie relacje bilateralne są doskonałe, co potwierdzają liczne wizyty dwustronne – stwierdził wiceminister Dziedziczak, przypominając niedawną wizytę w Warszawie prezydenta Rumena Radewa oraz wizyty prezydenta Andrzeja Dudy i premier Beaty Szydło w Sofii. Wiceminister zaznaczył, że oba kraje podzielają stanowisko w wielu kwestiach polityki europejskiej, szeroko rozumianej polityki bezpieczeństwa oraz sytuacji w regionie.

kom/ march/ skr/

Data publikacji 17.11.2017, 21:01