NFOŚiGW: 130 mln zł w trzecim konkursie na kogenerację (komunikat)

24.10.2017, 14:57aktualizacja: 24.10.2017, 14:57

- NFOŚiGW informuje:

Do 29 stycznia 2018 r. Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej czeka na wnioski o dotację na źródła wysokosprawnej kogeneracji w ramach unijnego poddziałania 1.6.1. Budżet 130 mln zł zostanie rozdysponowany między przedsiębiorców, jednostki samorządu terytorialnego i spółdzielnie. Nabór rozpocznie się 30 listopada br.

W trzecim konkursie z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014-2020, poddziałanie 1.6.1 Źródła wysokosprawnej kogeneracji, pod uwagę będą brane projekty polegające na budowie nowych lub zwiększeniu mocy (w wyniku rozbudowy lub przebudowy) istniejących jednostek wytwarzania energii elektrycznej i ciepła w technologii wysokosprawnej kogeneracji w jednostkach kogeneracji o całkowitej nominalnej mocy elektrycznej powyżej 1 MW (dotyczy planowanej mocy zainstalowanej realizowanej w ramach POIiŚ instalacji).

Maksymalny udział dofinansowania w wydatkach kwalifikowalnych na poziomie projektu został ustalony zgodnie z przepisami pomocy publicznej i nie może być to więcej niż 85%. Dofinansowanie może być udzielone na przedsięwzięcia realizowane na terenie całego kraju za wyjątkiem tych, które zlokalizowane są na terenie województwa śląskiego, bo dla nich przewidziano wsparcie w ramach poddziałania 1.7.3 POIiŚ.

To ostatni z trzech ogłoszonych w tym roku konkursów w ramach poddziałania 1.6.1 Źródła wysokosprawnej kogeneracji. Pierwszy nabór NFOŚiGW przeprowadził w terminie od 30 czerwca do 30 września 2016 r. Wówczas wpłynęło 49 wniosków o dofinansowanie na łączną kwotę 722 mln zł, przy czym ich całkowity budżet szacowany był na ponad 2,2 mld zł. W wyniku oceny formalnej pozostało 48 wniosków, a po weryfikacji merytorycznej – do dofinansowania rekomendowano 28 projektów, których wartość wyniosła ponad 1 mld zł, w tym bezzwrotna dotacja to kwota 294 mln zł. Kolejne 200 mln zł czeka jeszcze do podziału w ramach drugiego konkursu, na który wnioski do NFOŚiGW mogą wpływać do 28 listopada br. (od 30 września) przy czym trwający nabór dedykowany jest przedsiębiorcom, jednostkom samorządu terytorialnego i spółdzielniom, będącym koordynatorem lub członkiem klastra energii.

Szczegóły dotyczące trzeciego konkursu na kogenerację:

kom/ nmk/

Data publikacji 24.10.2017, 14:57