Polityka i społeczeństwo

MSZ: rozmowy w Seulu o współpracy Polski z Republiką Korei (komunikat)

20.10.2017, 00:54aktualizacja: 20.10.2017, 00:54

- MSZ informuje:

?

Polska działa i będzie działać na rzecz utrzymania pokoju na Półwyspie Koreańskim – powiedział wiceminister Marek Magierowski podczas wizyty w Seulu, gdzie spotkał się m.in. z przedstawicielami koreańskiego MSZ, a także odwiedził strefę zdemilitaryzowaną.

W Seulu wiceminister Marek Magierowski podczas rozmów z wiceministrem spraw zagranicznych Republiki Korei odpowiedzialnym za kwestie ekonomiczne Yun Kang-hyeon omówił stan polsko-koreańskich relacji gospodarczych i sposoby dalszego ich zacieśniania. Republika Korei jest jednym z najważniejszych polskich partnerów gospodarczych w Azji i największym inwestorem z regionu w Polsce. - Mamy nadzieję, że polsko-koreańska współpraca gospodarcza będzie się rozwijać co najmniej tak samo dynamicznie jak do tej pory. Liczymy na kolejne inwestycje w naszym kraju. Polski rząd będzie wspierał te działania – zapewnił wiceminister Marek Magierowski.??

Wiceszef polskiej dyplomacji spotkał się także z wiceministrem spraw zagranicznych odpowiedzialnym za kwestie polityczne Yoon Soon-ku. Dyskusja poświęcona była przeglądowi polsko-koreańskiej współpracy strategicznej oraz sytuacji międzynarodowej, w tym zaostrzającej się sytuacji bezpieczeństwa na Półwyspie Koreańskim. - Omówiliśmy szczegółowo Plan Działania na Rzecz Implementacji Strategicznego Partnerstwa na lata 2017-2020, który w październiku 2016 roku podpisali ministrowie spraw zagranicznych – powiedział wiceminister. Rozmowy dotyczyły również bieżącej sytuacji na wschodzie Ukrainy w związku z konfliktem z Rosją oraz planom działania Polski na forum Rady Bezpieczeństwa ONZ. Kwestie bezpieczeństwa były omawiane również z 1. wiceministrem spraw zagranicznych Lim Sung-nanem i wiceministrem ds. zjednoczenia Chun Hae-Sung.

Podczas wizyty w strefie zdemilitaryzowanej, która oddziela oba państwa koreańskie, wiceminister zapewnił, że Polsce zależy na utrzymaniu pokoju na Półwyspie Koreańskim i podkreślił przy tym udział Polski w pracach Komisji Nadzorczej Państw Neutralnych.?

Wizyta wiceministra Marka Magierowskiego zbiegła się z 1. rocznicą uruchomienia bezpośredniego połączenia lotniczego między Warszawą i Seulem. - Otwarcie połączenia, które pozwala na szybką podróż między naszymi stolicami świadczy o roli jaką polski rząd i polskie firmy przykładają do rozwoju współpracy z państwami Azji, a w szczególności z Republiką Korei – podkreślił wiceminister.

W trakcie wizyty wiceminister Marek Magierowski odwiedził także polskie stoisko na targach przemysłu obronnego ADEX 2017 (Seoul International Aerospace and Defence Exhibition) - trzecie największe w Azji targi tej branży. W targach wzięła udział delegacja Ministerstwa Obrony Narodowej oraz Polska Grupa Zbrojeniowa S.A.

kom/ nmk/ amac/

Data publikacji 20.10.2017, 00:54