Newsletter

Banki Żywności apelują - nie marnuj jedzenia! Światowy Dzień Żywności

12.10.2017, 17:40aktualizacja: 12.10.2017, 17:40

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Światowy Dzień Żywności
Światowy Dzień Żywności
Według najnowszych danych niemal 35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny. Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia. To wyniki najnowszego badania „Nie marnuj jedzenia 2017”. Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Żywności Banki Żywności organizują ponad 30 wydarzeń. W tym roku działania te zostały objęte partnerstwem strategicznym przez sieć Lidl Polska.

Z badań Kantar MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności (X.2017) wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo (51 proc.), wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc.), a także jogurty (16 proc.). Wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są natomiast: przegapienie terminu przydatności do spożycia (34 proc.) czy zbyt duże zakupy (15 proc.).

„Cieszy fakt, iż od kilku lat Polacy nie deklarują, że marnują więcej. Jednak dane te mobilizują nas do jeszcze bardziej wytężonej pracy na rzecz edukacji społeczeństwa, jak nie marnować jedzenia” - Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Zjawisko marnowania żywności dotyczy nie tylko osób dorosłych. Takie zachowania można zaobserwować także u dzieci. Uczniowie ogółem pozostawiają niezjedzone około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności. Przybliża dr inż. Maria Kowalewska, dyrektor ds. edukacji Federacji Polskich Banków Żywności. Okazuje się, że jedną z przyczyn marnowania jedzenia przez uczniów są zbyt krótkie lub zbyt wczesne przerwy obiadowe w szkole. Jak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli w 11 z 20 kontrolowanych szkół nie zapewniono 20-minutowej przerwy przeznaczonej na spożycie obiadu przez wszystkich chętnych uczniów. Banki Żywności ponawiają apel do dyrektorów szkół, aby wydłużyć przerwę obiadową do 30 minut.

Edukacja społeczeństwa powinna być skierowana równolegle do dzieci i dorosłych. Dlatego w ramach projektu EFFECT, finansowanego ze środków Erasmus Plus przygotowano grę rodzinną.

Z okazji Światowego Dnia Żywności Banki Żywności zorganizują ponad 30 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Będą to happeningi, warsztaty kulinarne lub konferencje. Partnerem strategicznym obchodów jest sieć handlowa Lidl, który od lat wspiera inicjatywy podejmowane na rzecz walki ze zjawiskiem marnowania żywności. Więcej informacji znajduje się na stronie www.bankizywnosci.pl

KONTAKT:

Maria Kowalewska

tel. kom. +48 735 962 906

e-mail: maria.kowalewska@bankizywnosci.pl

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 12.10.2017, 17:40
Źródło informacji Federacja Polskich Banków Żywności
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ