Raport firmy Clarivate Analytics wydanie 2017 wskazuje na wzrost poziomu innowacji, ale w wolniejszym tempie

26.09.2017, 19:04aktualizacja: 26.09.2017, 19:04

Spowolnienie w opatentowanych innowacjach z Chin oraz malejące inwestycje w badania i rozwój przyczyną spadku w 12 branżach.

FILADELFIA, 26 września 2017 r. /PRNewswire/ - Zgodnie z wynikami opublikowanego dziś raportu na temat stanu innowacji wydanie 2017 pod tytułem „2017 State of Innovation Report: The Relentless Desire to Advance" analizy wskazują na to, że w roku 2016 w porównaniu do roku ubiegłego tempo wzrostu badań i patentów spowolniło w 12 kluczowych branżach. Liczba przyznawanych patentów ciągle ma tendencję zwyżkową. W 2016 roku zarejestrowano ponad 2,6 miliona patentów, co wskazuje na to, że globalne korporacje, uniwersytety, agencje rządowe i instytuty badawcze nadal wnoszą wkład w nowe rozwiązania w odpowiedzi na największe wyzwania na świecie.

W ósmym corocznym badaniu przeprowadzonym przez firmę Clarivate Analytics, wiodącego lidera w zakresie trafnych spostrzeżeń i analityki na potrzeby zwiększania tempa innowacji, przeanalizowano międzynarodowe dane na temat własności intelektualnej, włączywszy wnioski patentowe i publikacje naukowe powszechnie uznawane za wskaźnik innowacyjności. Tegoroczne badania wskazują na wzrost w liczbie składanych wniosków patentowych o 8%, co stanowi spadek w porównaniu do 14% w roku ubiegłym. Najwyższy wzrost innowacji - aż o 39% - odnotowały takie branże, jak żywność, napoje i tytoń.

Badanie obejmuje 12 następujących branż: lotnictwo i obrona, motoryzacja, biotechnologia, kosmetologia i zdrowie, żywność, napoje i tytoń, artykuły gospodarstwa domowego, informatyka, urządzenia medyczne, ropa i gaz, farmaceutyka, półprzewodniki i telekomunikacja.

Badania na temat stanu innowacji obejmują także globalne publikacje naukowe, ponieważ umożliwiają one wgląd w prowadzone badania naukowe i akademickie, które zazwyczaj poprzedzają odkrycia i rozpoczęcie procesu ochrony praw do odkryć. Całkowita liczba publikacji naukowych zanotowała ponowny spadek w skali rocznej, tym samym wskazując na potencjalne dalsze spowolnienie wzrostu innowacji w przyszłości.

„Nie można zaprzeczyć temu, że wzrost innowacji spowalnia, jednak nie zniknął on zupełnie - skomentował Jay Nadler, główny dyrektor wykonawczy w firmie Clarivate Analytics. - Innowacje mają dalej tendencję zwyżkową, dlatego też skrupulatnie mierzymy poziom innowacyjności zgodnie z konkretnymi indeksami, co daje nam wgląd w przyszły rozwój sytuacji” dodał dyrektor.

Jak przekonuje Fundacja Informatyki i Innowacji (Information Technology and Innovation Foundation, ITIF) innowacje napędzają rozwój gospodarczy (1). Badania i rozwój umożliwiają naukowcom i badaczom tworzenie nowej wiedzy, technik i technologii umożliwiających produkcję na większą skalę przy tych samych lub nawet mniejszych zasobach. Wynikające z tych zmian zwiększenie produktywności przyczynia się z kolei do wzrostu gospodarczego. Badania wskazują na to, że każdy 1% dodatkowych wydatków na badania i rozwój prowadzi do wzrostu gospodarki o 0,61%.

Poniżej przedstawiono najważniejsze wnioski z tegorocznych badań:

- Biorąc pod uwagę 8-procentowy wzrost w liczbie wynalazków w opublikowanych patentach w skali roku, w porównaniu do 14% w roku ubiegłym oraz do średniego wzrostu na poziomie 12% w okresie pięcioletnim w latach 2011 - 2015, tempo wzrostu spowolniło. Spowolnienie związane jest głównie z rolą Chin, które są obecnie źródłem ponad 6 z 10 wszystkich patentowanych innowacji na świecie.

- Spadek rocznego wzrostu w Chinach na poziomie 9% w latach 2015 do 2016 w porównaniu do 25-procentowego wzrostu w latach 2014 - 2015 może być spowodowany zwolnieniem chińskiego rozwoju gospodarczego i związanym z tym ograniczeniem inwestycji w badania i rozwój. Szacowane wydatki PKB Chin na badania i rozwój, tzw. GERD, spadły do 8,5% w roku 2016 w porównaniu do 8,9% w roku 2015.

- Innowacje napędzane są przez zasoby konsumenckie (żywność, tytoń, browarnictwo, kosmetyki), nauki przyrodnicze (biotechnologia, farmaceutyki) i zaawansowane technologie (lotnictwo, półprzewodniki, informatyka). To właśnie te sektory znalazły się powyżej średniego wyniku 8% w roku 2016. Żywność, napoje i tytoń zanotowały najwyższy wzrost na poziomie 39%. Pozostałych pięć sektorów, czyli kosmetyka, biotechnologia, farmaceutyka, informatyka i lotnictwo, także zanotowało wysoki poziom wzrostu odpowiednio o 23, 22, 20, 15 i 13%.

Dane, na podstawie których przygotowano raport na temat stanu innowacji wydanie 2017 pozyskano z systemów Centralnego Indeksu Patentów DerwentWeb of Science.

Infografikę oraz sam raport „2017 State of Innovation Report: The Relentless Desire to Advance"można pobrać tutaj.

Clarivate Analytics

Firma Clarivate™ Analytics jest globalnym liderem w zakresie trafnych spostrzeżeń i analityki na potrzeby zwiększania tempa innowacji. Czerpiąc z ponad 150-letniego dziedzictwa zbudowaliśmy jedne z najbardziej zaufanych marek w cyklu życia innowacji, włączywszy Web of Science™, Cortellis™, Derwent™, CompuMark™, MarkMonitor® i Techstreet™. Dziś Clarivate Analytics jest nową, odrębną firmą wypełniającą odważną, przedsiębiorczą misję niesienia pomocy klientom w zakresie znacznego ograniczenia czasu potrzebnego na opracowanie nowych idei do przełożenia ich na zmieniające życie innowacje.

Więcej informacji można znaleźć na stronie clarivate.com.

(1) Fueling Innovation: The Role of R&D in Information Technology and Innovation Foundation Economic Growth, Information Technology and Innovation Foundation, 2015.

Logo do pobrania pod linkiem: https://mma.prnewswire.com/media/561435/clarivate_logo_for_press_release_Logo.jpg

Źródło: Clarivate Analytics

Data publikacji 26.09.2017, 19:04