Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister J. Wronecka na 72. Sesji Zgromadzenia Ogólnego NZ (komunikat)

23.09.2017, 12:13aktualizacja: 23.09.2017, 12:13

- MSZ informuje:

W piątek 22 września w Nowym Jorku wiceminister spraw zagranicznych Joanna Wronecka wzięła udział w kolejnych spotkaniach ministerialnych organizowanych w trakcie 72. sesji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych.

Tym razem tematem rozmów była Agenda 2030 w sprawie zrównoważonego rozwoju oraz Porozumienie Paryskie w sprawie ochrony klimatu. Na spotkaniu wiceminister przedstawiła wizję polskiego przewodnictwa w konferencji klimatycznej COP24, a wśród jego priorytetów wymieniła wypełnienie postanowień Porozumienia Paryskiego i przyjęcie pakietu zasad jego wdrażania.

Wiceszefowa MSZ wzięła również udział w spotkaniu ministerialnym globalnej koalicji anty-Daesh pod przewodnictwem sekretarza stanu USA Rexa Tillersona, które było okazją do oceny postępów w walce z ISIS w Iraku i Syrii. Uczestnicy spotkania potwierdzili zaangażowanie w dalszą walkę z Daesh.

Wiceszefowa MSZ spotkała się również z wiceministrem spraw zagranicznych Włoch Vincenzo Amendolą, a także ze specjalnym przedstawicielem Narodów Zjednoczonych ds. dzieci w konfliktach zbrojnych Virginią Gamba. Oba te dwustronne spotkania pozwoliły na dalsze przedyskutowanie obszarów współpracy w trakcie niestałego członkostwa Polski w Radzie Bezpieczeństwa ONZ.

kom/ march/ par/

Data publikacji 23.09.2017, 12:13