Benefis Małgorzaty Strzałkowskiej - 30 lat pracy twórczej autorki książek dla dzieci

22.09.2017, 15:41aktualizacja: 22.09.2017, 15:41

Malgorzata Strzalkowska, fot. 1
Małgorzata Strzałkowska - ikona polskiej literatury dla dzieci. Poetka, prozaiczka, twórczyni unikatowych ilustracji - autorka uwielbianych i wielokrotnie nagradzanych książek, które sprzedały się w nakładzie ponad 5 milionów egzemplarzy.

Wiersz Strzałkowskiej „Piosenka dżdżownicy”, którym zadebiutowała w „Świerszczyku” w 1987 r., otworzył nowy rozdział w poezji dla dzieci. Benefis autorki odbędzie się 3 października br. w Multimedialnej Bibliotece dla Dzieci i Młodzieży przy ul. Tynieckiej 40 A w Warszawie o godz. 18:00.

Dorobek literacki Małgorzaty Strzałkowskiej zachwyca różnorodnością. Są w nim książki, które kochają dzieci, cenią rodzice i nauczyciele, m.in.

• pozycje wpisane na listę lektur - „Rady nie od parady”;
  • teksty wspomagające naukę czytania, złożone z 23 liter! - „Bajki krasnoludka Bajkodłubka”, „Bajki mamy wrony”;
  • książki odwołujące się do ponadczasowych wartości i przebogatej polskiej tradycji - „Mazurek Dąbrowskiego. Nasz hymn narodowy”, „Dawniej, czyli drzewiej”;
  • znakomite serie edukacyjne - „Szukam”, „ABC… uczę się”;
  • mistrzowsko napisane zbiory wierszy, będące współczesną reprezentacją tradycji poetyckich Brzechwy i Tuwima, dzięki którym dzieci poznają właściwy rytm języka polskiego, trenują poprawną wymowę i… poczucie humoru - np. „Wierszyki łamiące języki”, „Gimnastyka dla języka”, „Wiersze, że aż strach!”, „Leśne Głupki”;
  • baśnie filozoficzne z cyklu „Zielony i Nikt”.

„Wierszyki łamiące języki” czy „Leśne Głupki” to przykłady książek, które autorka sama zilustrowała, tworząc skrzące humorem kolaże.

Twórczość Strzałkowskiej to również scenariusze i piosenki, teksty dla firmy Endo, która jako pierwsza ozdabiała swoje wyroby napisami w języku polskim, i oczywiście wiersze, opowiadania, krzyżówki i rebusy do magazynu dla dzieci „Świerszczyk”, z którym autorka współpracuje od 1987 r. do dziś!

Twórczość Strzałkowskiej to materiał najwyższej próby, mądrze kształtujący dziecięce umysły, a także znakomity wzór do naśladowania dla początkujących literatów.

Organizatorzy benefisu: Wydawnictwo Bajka, Wydawnictwo Czarna Owca, Wydawnictwo Hachette Polska, Wydawnictwo Media Rodzina, magazyn dla dzieci „Świerszczyk”, Endo.

KONTAKT:

Katarzyna Szantyr-Królikowska

e-mail: k.szantyr@bajkizbajki.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 22.09.2017, 15:41
Źródło informacji Magazyn dla dzieci "Świerszczyk"