MSWiA: trwają rozmowy na temat rozwiązania problemu zadłużenia gminy Ostrowice (komunikat)

20.09.2017, 19:07aktualizacja: 20.09.2017, 19:07

- MSWiA informuje:

Sebastian Chwałek, sekretarz stanu w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji, spotkał się z przedstawicielami Ostrowic i Drawska Pomorskiego, w związku z rozważanym połączeniem obu gmin. Spotkanie odbyło się we wtorek, 19 września, w siedzibie MSWiA.

Oprócz wiceministra Sebastiana Chwałka, a także przedstawicieli gmin Ostrowice i Drawsko Pomorskie, w spotkaniu wzięli także udział m.in. Krzysztof Kozłowski - wojewoda zachodniopomorski, prezes Regionalnej Izby Obrachunkowej w Szczecinie, Bogusław Staszewski oraz przedstawiciel Ministerstwa Finansów.

Uczestnicy spotkania przedstawili swoje stanowiska dotyczące problemu, jakim jest zadłużenie gminy Ostrowice – omówiono także kwestię jego uregulowania. Wiceminister Sebastian Chwałek i Wojewoda Zachodniopomorski zadeklarowali chęć wypracowania rozwiązań, które będą optymalne z punktu widzenia zarówno samorządów, jak i mieszkańców.

MSWiA w porozumieniu z Ministerstwem Finansów prowadzi obecnie w tym zakresie szczegółowe analizy, których celem będzie wypracowanie najbardziej satysfakcjonujących dla obu stron rozwiązań finansowych.

kom/ march/ skr/

Data publikacji 20.09.2017, 19:07