Zdrowie i styl życia

11. Bieg po Nowe Życie ma dla Was ważny przekaz

19.09.2017, 12:19aktualizacja: 19.09.2017, 12:19

BPNZ 2017, fot. 1
Na co dzień udowadniamy, że po przeszczepie można prowadzić aktywne życie.

Dnia 24 września w Parku Górczewska na Bemowie w Warszawie w 11. Biegu po Nowe Życie wystartuje ponad 50 osób po przeszczepieniu, dawców i biorców z Polskiego Stowarzyszenia Sportu po Transplantacji, które od 2011 współtworzy nasze wydarzenie. Osoby, które na co dzień udowadniają, że po przeszczepie można żyć normalnie pomaszerują w sztafetach nordic walking z gwiazdami teatru, filmu, sceny muzycznej i kabaretowej, dziennikarzami i sportowcami.

Wśród startujących będzie Hanna Krajniak, która od 3 lat żyje z przeszczepioną nerką. „Miałam 15 lat gdy okazało się, że choruję na cukrzycę. Gdy człowiek jest w takim młodym wieku, miewa problemy z zaakceptowaniem choroby, braniem zastrzyków z insuliną, ograniczeniami w jedzeniu, pilnowaniem cukrów i w ogóle dbaniem o swoje zdrowie. Ja też niespecjalnie się pilnowałam, wyparłam chorobę ze swojej świadomości. W efekcie po jakiś 20 latach chorowania doszło u mnie do schyłkowej niewydolności nerek - opowiada Hanna Krajniak. - Nowa nerka pracuje świetnie, teraz jeżdżę na rowerze, biegam. Kocham narty. Dużo podróżuję” - dodaje.

Henryk Kulikowski żyje z dwoma przeszczepionymi narządami - nerką i trzustką. „Wiem, że w ciągu 42 lat transplantacji w Polsce podjęto 362 próby przeszczepienia trzustki. Ile było prób przeszczepienia nerki i trzustki, nie wiem. Wiem o 3-4 osobach, które tak jak ja żyją z dwoma przeszczepionymi narządami. Ja żyję nawet z trzema, bo prowadząc badania naukowe lekarze zaobserwowali, że trzustka znacznie lepiej się przyjmuje, jeśli jest przeszczepiona razem z dwunastnicą. Dlatego mnie przeszczepiono także fragment dwunastnicy dawcy - tłumaczy Kulikowski. - Jestem aktywny fizycznie, z mistrzostw Polski dla osób po przeszczepach przywiozłem cztery medale” - podkreśla.

11. Bieg po Nowe Życie rozpocznie się 24 września o 12:00 w amfiteatrze w Parku Górczewska na Bemowie w Warszawie.

Santander Consumer Bank jest jednym z liderów rynku consumer finance w Polsce. Oferuje klientom szeroki zakres produktów obejmujący kredyty na nowe i używane samochody, kredyty gotówkowe, kredyty ratalne, karty kredytowe oraz lokaty. Produkty dystrybuowane są na terenie całej Polski, poprzez sieć ponad 300 oddziałów, salony i komisy samochodowe oraz sklepy i punkty usługowe.

PWPW stawia na społeczną odpowiedzialność biznesu. Firma angażuje się w liczne działania o charakterze społecznym i charytatywnym, wspiera wiele instytucji oraz inicjatyw kulturalnych i naukowych. Stabilna pozycja rynkowa Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych pozwala jej obejmować mecenatem wiele inicjatyw społecznych, kulturalnych i naukowych. Pomoc potrzebującym i wspomaganie rozwoju instytucji to część tradycji PWPW. Z uwagi na historię firmy, nierozerwalnie związaną z historią Polski, szczególnie bliskie są jej przedsięwzięcia popularyzujące dorobek społeczny i kulturowy naszego kraju. PWPW współpracuje również ze środowiskami lokalnymi wspierając inicjatywy samorządowe. Przykłada także duże znaczenie do ochrony i dbałości o środowisko.

KONTAKT:

Tomasz Furtak