20 lat Pelion na GPW - to przykład klasy i wykorzystania szans

15.09.2017, 13:45aktualizacja: 15.09.2017, 13:45

„20 lat Pelion na GPW - to przykład klasy i wykorzystania szans” - ocenił Piotr Biernacki, wiceprezes Stowarzyszenia Emitentów Giełdowych, prezes Fundacji Standardów Raportowania. W czwartek w siedzibie Giełdy odbyła się konferencja podsumowująca 20 lat obecności firmy Pelion na GPW.

Konferencja, będąca zwieńczeniem 20 lat obecności Pelion na warszawskim parkiecie, była okazją do spotkania w jednym miejscu osób, które wspierają i tworzą polską przedsiębiorczość.

Uczestnicy konferencji podkreślali, że firma Pelion wspaniale wykorzystała szansę, jaką było wejście na Giełdę i okazała się wzorem dla innych spółek. „Pelion stał się gwiazdą warszawskiej Giełdy - ocenił Wiesław Rozłucki, prezes Giełdy w czasie IPO Pelion. - Można podawać go jako podręcznikowy przykład firmy, która rozwinęła się dzięki Giełdzie” - mówił Rozłucki.

Podkreślił, że Giełda preferuje spółki z ambicjami i taką jest Pelion. „Sukces Peliona to zasługa pewnej postawy, nastawienia rynkowego właścicieli, kontaktów z inwestorami. To jest to, co umożliwiło spółce dalszą ekspansję. Bo na Giełdzie nie wystarczy wejść i czekać, aż notowania będą się kręcić; trzeba włożyć w to duży wysiłek” - dodał.

Pelion taki wysiłek podjął, co zaowocowało dynamicznym rozwojem firmy.

Na Giełdę Pelion wchodził jako lokalna hurtownia farmaceutyczna, opuszcza ją będąc największą polską firmą w branży ochrony zdrowia i jednocześnie jedną z największych prywatnych firm w Polsce, osiągającą ponad 9 mld zł przychodów i zatrudniającą ponad 9,4 tys. pracowników.

„Nasz sukces to zarazem sukces Giełdy - powiedział Jacek Szwajcowski. - Zrealizowaliśmy cele, jakie postawiliśmy przed sobą 20 lat temu. Dobrze zainwestowaliśmy środki powierzone nam przez inwestorów. Akcjonariusze mogli także liczyć na zyski z wypłacanych przez Pelion dywidend. To doskonały przykład obopólnych korzyści i sytuacji win-win” - dodał.

Prezes Pelion podkreślił, że dzięki Giełdzie firma dużo się nauczyła.

„Samodzielnie budowaliśmy naszą kulturę korporacyjną, ucząc się dobrych praktyk, wysokich standardów komunikacji z rynkiem kapitałowym oraz transparentnego zarządzania” - dodał prezes Pelion.

Potwierdzeniem zrównoważonego i odpowiedzialnego prowadzenia biznesu była obecność Pelion od 2013 r.) w indeksie Respect Index.

W ocenie Piotra Biernackiego, dla inwestorów giełdowych, „samą transparentnością nie przekonamy inwestorów do inwestycji. Natomiast ta transparentność, utrzymanie standardów w dostępie do informacji, jest bardzo ważna i później procentuje” - dodał.

Mówiąc o tym, co początkowo go zaskoczyło, Jacek Szwajcowski podkreślił, że jest to inny horyzont wśród inwestorów z Polski, z innych krajów Europy i ze Stanów Zjednoczonych. „W Polsce koncentrujemy się na wynikach kwartalnych, a rzadko się rozmawia o strategii. Z inwestorami amerykańskimi rozmawia się o innych rzeczach: o tym, gdzie firma chce być za 20 lat. Ta długofalowa strategia jest sednem rozmowy, bo sprawny zarząd jest w stanie sobie poradzić z krótkoterminowymi problemami” - wyjaśnił.

Prezes Szwajcowski podsumował, że zdecydowanie warto było wchodzić na Giełdę. „Mogę to polecić każdej firmie, która rozważa pozyskanie kapitału, a już szczególnie jeśli ma szersze plany rozwoju. Wtedy mówię: trzy razy tak” - podkreślił.

Paweł Dobrowolski, główny ekonomista Polskiego Funduszu Rozwoju, mówił o tym, że nie tylko kapitał pozyskany z Giełdy jest istotny dla spółek. „Są firmy, dla których Giełda pasuje, np. takie, które chcą połączyć się z innymi firmami. Na pewno dla Peliona Giełda była bardzo dobrym źródłem finansowania” - dodał.

Dariusz Dziubiński, analityk DM Trigon, mówił o tym, dlaczego w 20-letniej historii obecności Peliona na GPW, zdarzało się, że w tym samym czasie jedni analitycy rekomendowali kupno, a inni sprzedaż akcji. Podkreślił, że ważne są wskaźniki makro- jak i mikroekonomiczne oraz ocena wzrostu wartości rynku, na którym spółka funkcjonuje. W przypadku Peliona trzeba było brać pod uwagę zarówno zmiany regulacyjne czy wprowadzanie nowych leków na rynek, jak również tendencje długoterminowe, w tym aspekty demograficzne, np. starzejące się społeczeństwo.

Wiceprezes spółki Pelion, Zbigniew Molenda, podziękował przedstawicielom GPW i instytucji rynku kapitałowego za 20 lat partnerstwa i rozwoju, życząc Giełdzie dalszych sukcesów.

Odnosząc się do pytania o dalsze plany rozwoju firmy, Jacek Szwajcowski podkreślił, że strategia Pelion pozostaje bez zmian. Firma w dalszym ciągu będzie działać na rynku ochrony zdrowia i w myśl misji troski o jakość i długość życia wdrażać innowacyjne rozwiązania oraz świadczyć nowoczesne usługi dla pacjentów, klientów i partnerów, by jak najlepiej odpowiedzieć na ich potrzeby oraz oczekiwania.

Pelion prowadzi działalność w ramach linii biznesowych realizowanych przez spółki-córki, wśród których są: lider polskiego rynku aptecznego (DOZ/DOZ Apteki), druga pod względem liczby sklepów sieć drogerii w Polsce (Natura), największy krajowy dostawca leków dla lecznictwa szpitalnego (Urtica), a także jeden z trzech największych dystrybutorów do aptek w Polsce (Polska Grupa Farmaceutyczna). Pelion posiada także szeroki portfel wyspecjalizowanych spółek, wspierających podstawową działalność firmy.

Rozwój Pelion wpisuje się w zarówno w plany rozwoju polskiej ochrony zdrowia, jak i polskiej przedsiębiorczości. Pelion jest polską firmą, założoną przez polskich przedsiębiorców, którzy od momentu powstania firmy w 1990 r. do dziś stoją na jej czele - to potwierdzenie stabilności firmy. Firma wpisuje się również w Plan na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, promując innowacyjne rozwiązania, m.in. poprzez swoje spółki zajmujące się badaniami nad innowacyjnymi metodami leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego i chorób mózgu.

Materiał powstał we współpracy z Pelion.

Data publikacji 15.09.2017, 13:45
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP