MSZ: wizyta wiceminister Joanny Wroneckiej w Ghanie (komunikat)

24.08.2017, 12:57aktualizacja: 24.08.2017, 12:57

- MSZ informuje:

– Chcielibyśmy rozwijać coraz bliższą współpracę polityczną i gospodarczą z państwami Afryki Zachodniej – mówiła w Akrze wiceminister Joanna Wronecka.

W Ghanie wiceszefowa polskiej dyplomacji spotkała się z wiceministrem spraw zagranicznych i integracji regionalnej Charlesem Owiredu oraz wiceministrem obrony Derrickiem Oduro. Dodatkowym elementem wizyty było spotkanie z Polonią, złożoną głównie z misjonarzy, przedsiębiorców oraz nauczycieli obecnych w Ghanie jeszcze od lat 60-tych.

Podczas spotkania w ghańskim MSZ wiceminister Joanna Wronecka wyraziła aprobatę dla ambitnego planu reform gospodarczych prezydenta Akufo-Addo, który zakłada uprzemysłowienie kraju i tworzenie nowych miejsc pracy. Nawiązując do niedawnej wizyty polskiej misji gospodarczej w Ghanie podkreśliła zainteresowanie polskich przedsiębiorców współpracą z partnerami z Ghany m.in. w sektorze spożywczym, materiałów budowlanych, maszyn rolniczych, energetyki i infrastruktury. Istotna część rozmów dwustronnych dotyczyła prac Rady Bezpieczeństwa ONZ i lansowanej przez grupę państw afrykańskich koncepcji reformy tego organu. Zdaniem wiceminister Wroneckiej Ghana może także stanowić wzór demokratycznych procesów wyborczych i pluralizmu politycznego dla innych państw regionu.

W trakcie spotkania w Ministerstwie Obrony wiceminister Joanna Wronecka zwróciła uwagę na wkład Ghany w budowę stabilności i bezpieczeństwa regionalnego. Szczególne znaczenie ma zaangażowanie lokalnych sił zbrojnych w misje pokojowe prowadzone pod egidą ONZ oraz ECOWAS w Mali, Liberii i Gambii oraz postępujący rozwój integracji regionalnej. Ze względu na wieloletnie zaangażowanie i doświadczenie Ghany w zakresie regionalnego utrzymywania pokoju i bezpieczeństwa przeprowadzone zostały pogłębione rozmowy dotyczące oceny konfliktów regionalnych, a także organizacyjnych i logistycznych aspektów współpracy z organizacjami międzynarodowymi.

kom/ mgost/

Data publikacji 24.08.2017, 12:57