MON: informacja o zaangażowaniu wojska 24.8. (komunikat)

24.08.2017, 12:43aktualizacja: 24.08.2017, 12:43

- MON informuje:

Ponad pół tysiąca żołnierzy i wojskowych strażaków niesie pomoc w rejonach dotkniętych skutkami nawałnic; w terenie także operuje 277 jednostek specjalistycznego sprzętu.

W odwodzie pozostają żołnierze Żandarmerii Wojskowej i specjalistyczne pojazdy.

# # #

W związku z przerwaniem wałów przeciwpowodziowych na rzece Grabowa w gminie Darłowo, na wniosek Wojewody Zachodniopomorskiego z dn. 23.8.br, minister obrony narodowej wydał decyzję, na podstawie której Siły Zbrojne RP uruchomiły Wojskowe Zgrupowanie Zadaniowe Darłowo w składzie blisko 50 żołnierzy, działające na terenie powiatu sławieńskiego.

Wydzielone siły i środki Sił Zbrojnych RP w ramach wsparcia administracji publicznej w sytuacji kryzysowej realizują przy pomocy specjalistycznego sprzętu m.in:

WZZ Chojnice oczyszczanie: rzeki Brda, kanału Brdy, rzeki Zbrzyca, rzeki Młosina, Zbrzyca. Ponadto, realizują zaopatrywanie w energię elektryczną gospodarstw. Udrożniono i poszerzono drogę DK 22 kierunek m. Rytel – m. Chojnice.

WZZ BYDGOSZCZ oczyszczanie dróg w m. Wąwelno (gm. Sośno). Ponadto usunięto zator na rzece Kamionka w okolicy Wielka Klonia, oczyszczono drogę na trasie Gostycy-Wielka Klona. Udzielano aktywnej pomocy mieszkańcom potrzebującym sprzętu ciężkiego, zrealizowano prace związane z porządkowaniem zespołu pałacowo-parkowego w m. Lubostroń.

WZZ SZUBIN oczyszczanie wiatrołomów. W m. Smolniki dostarczano wodę pitną dla ludności cywilnej. Kontynuowano prace polegające na zabezpieczeniu w energię elektryczną lokalnych gospodarstw oraz odgruzowywaniu budynku gospodarczego

WZZ Darłowo od 23.8 wsparcie administracji publicznej w sytuacji kryzysowej w związku z przerwaniem wału przeciwpowodziowego na rz. Grabowa w gminie Darłowo;

# # #

Ministerstwo Obrony Narodowej zaprosiło 50 dzieci z gminy Czersk, sołectwo Rytel na tygodniowy zorganizowany wypoczynek w Wojskowym Ośrodku Wypoczynkowym w Zakopanem (od 25.08. do 1.09.). We wrześniu zorganizowany zostanie turnus wypoczynkowy dla 30 seniorów w Wojskowym Ośrodku Wypoczynkowym w Juracie.

# # #

Wojsko Polskie jest w ciągłej gotowości do udzielenia pomocy związanej z reagowaniem kryzysowym na terenach dotkniętych nawałnicami. Przedstawiciele armii biorą udział w działaniach regionalnych zespołów zarządzania kryzysowego oraz na bieżąco monitorują sytuacje związane z koniecznością użycia sił i środków niezbędnych do pomocy.

Minister Obrony Narodowej niezwłocznie podejmuje ewentualne decyzje o udzieleniu pomocy przez wojsko na wnioski i zapotrzebowania, które płyną po nawałnicy.

kom/ mgost/

Data publikacji 24.08.2017, 12:43