UOKiK ws. zgoda na koncentrację: Empik - Platon (komunikat)

22.08.2017, 13:00aktualizacja: 22.08.2017, 13:00

- UOKiK informuje:

- Prezes UOKiK wydał zgodę na przejęcie przez Empik kontroli nad spółką Platon.

- W sprawie zostało przeprowadzone badanie rynku, a termin zakończenia postępowania antymonopolowego został wydłużony o 4 miesiące.

- Transakcja nie doprowadzi do ograniczenia konkurencji.

Spółka Empik prowadzi sprzedaż m.in. książek, prasy, nagrań muzycznych, filmów, multimediów, artykułów elektronicznych oraz biletów na imprezy kulturalne. Natomiast Platon zajmuje się handlem hurtowym oraz dystrybucją książek. Obaj przedsiębiorcy prowadzą działalność na terenie całej Polski.

Przedstawione we wniosku informacje i dane dotyczące wielkości rynków właściwych, udziałów uczestników koncentracji i ich konkurentów, opierały się jedynie na szacunkach zgłaszającego. Prezes urzędu uznał za konieczne zweryfikowanie ich, ponieważ brak wiarygodnych i publicznie dostępnych informacji uniemożliwiał prawidłową ocenę koncentracji. W sprawie zostało przeprowadzone badanie rynku, a termin zakończenia postępowania antymonopolowego został wydłużony o 4 miesiące (informacja o wydłużeniu postępowania).

Analiza zgromadzonego materiału dowodowego w sprawie wykazała, że w wyniku tej koncentracji nie dojdzie jednak do istotnego ograniczenia konkurencji. Łączne udziały uczestników koncentracji w rynkach na które koncentracja wywiera wpływ nie są na tyle wysokie żeby zagroziły konkurencji. Empik nadal będzie musiał konkurować z innymi przedsiębiorcami. Dlatego UOKiK wydał zgodę na przeprowadzenie transakcji.

Zgodnie z przepisami, transakcja podlega zgłoszeniu do urzędu antymonopolowego, jeżeli biorą w niej udział przedsiębiorcy, których łączny obrót w roku poprzedzającym przekroczył 1 mld euro na świecie lub 50 mln euro w Polsce.

Decyzje wyrażające zgodę na dokonanie koncentracji wygasają, jeżeli transakcja nie zostanie dokonana w terminie 2 lat od ich wydania. Na stronie internetowej urzędu zamieszczane są informacje na temat wszystkich prowadzonych przez UOKiK postępowań antymonopolowych w sprawach koncentracji. Więcej informacji o zasadach łączenia przedsiębiorców w przygotowanym specjalnie opracowaniu file:///C:/Users/marchacka/Downloads/wyjasnienia_w_sprawie_kryteriow_i_procedury_zglaszania_zamiaru_koncentracji_Prezesowi_UOKiK.pdf

kom/ march/

Data publikacji 22.08.2017, 13:00