MF: nikotynowy dodatek do transportu z ryżem (komunikat)

18.08.2017, 16:33aktualizacja: 18.08.2017, 16:33

- MF informuje:

- Przemytnicy ukryli ponad 330 kartonów melasy tytoniowej w kontenerze na statku.

- W starciu z nowoczesnymi metodami kontroli nie mieli szans na powodzenie.

- Funkcjonariusze KAS wykryli kontrabandę, której masa przekraczała 2 tony.

17 sierpnia 2017 r., funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni udaremnili przemyt ponad 330 kartonów melasy tytoniowej ukrytej pod workami ryżu, o łącznej masie przekraczającej 2 tony. Kontener z deklarowanym ładunkiem ryżu znajdował się na statku, który przypłynął do Gdańska z portu Jabel Ali w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

DCT Gdańsk jest największym polskim głębokowodnym terminalem kontenerowym, zmieniającym handel dla Polski, Europy Centralnej oraz Bałtyku. Służbę w tym miejscu pełnią doświadczeni funkcjonariusze korzystający z pomocy zaawansowanych urządzeń technicznych, systemów komputerowych, a także specjalnie wyszkolonych psów. Wiedza, technika i doświadczenie pozwoliły na precyzyjne wytypowanie spośród wielu kontenerów na statku, tego w którym znajdował się przemycany towar.

W trakcie rewizji funkcjonariusze ujawnili ukryte 334 kartony (po 6 sztuk w kartonie) melasy tytoniowej, o łącznej masie 2006 kg. Szacunkowa wartość rynkowa ujawnionego towaru to 541.620,00 zł. Skarb Państwa mógł stracić na takim przemycie blisko 2,2 mln. zł w należnym cle i podatkach.

kom/ mgost/

Data publikacji 18.08.2017, 16:33