MIB: rekordowe wyniki rządowego programu wsparcia termomodernizacji i remontów w lipcu 2017 r. (komunikat)

17.08.2017, 10:34aktualizacja: 17.08.2017, 10:34

- MIB informuje:

Najwyższe od ponad 3 lat efekty funkcjonowania rządowego programu wsparcia termomodernizacji i remontów zanotowano w lipcu 2017 r. Obsługujący program Bank Gospodarstwa Krajowego przyznał 335 premii na łączną kwotę 21,5 mln zł, co pozwoli na realizację inwestycji o wartości 125,3 mln zł w związku z remontami lub termomodernizacją budynków, w których znajduje się 8,9 tys. mieszkań.

- Wspierany środkami budżetowymi rządowy program termomodernizacji i remontów jest głównym instrumentem realizacji Narodowego Programu Mieszkaniowego w części odnoszącej się do poprawy warunków mieszkaniowych społeczeństwa. Dzięki programowi nie tylko poprawia się stan techniczny zasobów mieszkaniowych i ich efektywność energetyczna, ale także zmniejszają się opłaty ponoszone przez mieszkańców za zużycie ciepła niezbędnego do ogrzewania mieszkań. Nowe inwestycje termomodernizacyjne i remontowe stanowią również efektywny sposób walki ze zjawiskiem smogu – skomentował wyniki programu minister infrastruktury i budownictwa Andrzej Adamczyk.

Według stanu na 31 lipca br., w ramach realizacji programu termomodernizacji i remontów przyznano w bieżącym roku 1 519 premii na kwotę 90,4 mln zł w związku z realizacją inwestycji o wartości 559,3 mln zł. W termomodernizowanych i remontowanych budynkach znajduje się 40,1 tys. mieszkań. Głównym beneficjentem programu są osoby zamieszkujące we wspólnotach mieszkaniowych i spółdzielniach mieszkaniowych.

Program termomodernizacji i remontów jest finansowany ze środków Funduszu Termomodernizacji i Remontów, zasilanego środkami budżetowymi. Operatorem programu jest Bank Gospodarstwa Krajowego. Wsparcie polega na pokryciu części kosztów inwestycji termomodernizacyjnej lub remontowej. Więcej informacji o programie: https://www.bgk.pl/fundusze-i-programy/fundusze/fundusz-termomodernizacji-i-remontow-ftir/

kom/ kka/

Data publikacji 17.08.2017, 10:34