Zdrowie i styl życia

Zimowy festiwal świata: ok. 200 dni do Zimowych Igrzysk Olimpijskich Pyeongchang 2018

28.07.2017, 12:07aktualizacja: 28.07.2017, 12:07

Alpensia Ski Jumping Center
Obiekty gotowe, tak jak planowano, testy zakończone z sukcesem.

Za około 200 dni odbędą się Zimowe Igrzyska Olimpijskie i Paraolimpijskie Pyeongchang 2018. 24 lipca to D-200 do Zimowych Igrzysk Pyeongchang. Od 9 lutego przez 17 dni 2900 zawodników z 95 krajów będzie walczyło o 102 złotych medali w 15 konkurencjach na 12 obiektach sportowych w Pyeongchang, Gangneung i Jeongseon.

Dnia 9 marca startują Igrzyska Paraolimpijskie Pyeongchang 2018. 670 zawodników z 45 krajów będzie walczyło o 80 medali w 6 konkurencjach do 18 marca.

Obecnie dystrykt Gangwon, w którym odbędą się Igrzyska postara się przygotować wydarzenie, aktywnie promując i kończąc budowę obiektów. Infrastruktura obiektów sportowych, transport oraz baza noclegowa są w trakcie ostatnich przygotowań. Podczas Igrzysk wykorzystywanych będzie 12 obiektów sportowych, 6 z nich jest nowa, druga połowa wyremontowana. Obiekty sportowe są w 96% zbudowane. 8 aren jest już gotowych. 4 areny pozostają w trakcie budowy. Olympic Plaza, w której odbędzie się ceremonia otwarcia i zamknięcia będzie gotowa we wrześniu.

W lutym w Alpensia Ski Jumping Center Maciej Kot wygrał konkurs Pucharu Świata 2016-2017 w skokach narciarskich, który to puchar był najważniejszym sprawdzianem obiektu olimpijskiego.

Tymczasem na 200 dni przed Igrzyskami Korea przygotowuje się do powitania gości z całego świata, organizując różne wydarzenia towarzyszące, takie jak festiwal sztucznych ogni i koncerty muzyczne.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 28.07.2017, 12:07