Aktualizacja aplikacji YouTube na SHIELD Android TV - YouTube 360° oraz pełnoekranowe wideo

26.07.2017, 18:06aktualizacja: 26.07.2017, 18:06

YouTube on SHIELD 360 Video-2
Wraz z aktualizacją aplikacji YouTube, urządzenie streamujące <a href="https://www.nvidia.pl/shield/shield-tv/">SHIELD TV</a> otrzymało szereg usprawnień, by dostarczyć więcej rozrywki i zapewnić większy komfort użytkowania.

YouTube 360 Video trafia na urządzenia SHIELD

Jak zostało to zapowiedziane na targach CES 2017, wideo 360° trafi na ekrany z urządzeniem SHIELD, zapewniając intuicyjne sterowanie tym samym kontrolerem, który SHIELD dostał w zestawie. Teraz, wraz z najnowszą aktualizacją, ta pożądana funkcja trafia na najszybszy na świecie odtwarzacz mediów. Wsparcie dla wideo 360° było tradycyjnie ograniczone do klipów już stworzonych i edytowanych, jednak teraz obsługiwać ono będzie także media nadawane na żywo.

Elegancki interfejs użytkownika

Pierwszą rzeczą, która można dostrzec od razu po uruchomieniu aplikacji YouTube na urządzeniu SHIELD jest uporządkowanie menu nawigacyjnego po lewej stronie. Dodatkowo po jego ukryciu zobaczyć można listę ikon, czytelnie opisaną za pomocą slajdów informacyjnych.

Nie będzie już również problemu z ustaleniem, kto jest obecnie zalogowany w aplikacji. Po aktualizacji aplikacji, taka informacja jest wyświetlana na samej górze interfejsu użytkownika.

Dodatkowo na górze ekranu startowego wyświetlany jest wiersz z interesującymi informacjami. Znajdują się tu indywidualne rekomendacje jak również programy z YouTube Red Original.

Pełnoekranowe wideo

Wielu usprawnień doczekał się również sam odtwarzacz wideo oraz interfejs wyszukiwania. Zniknął czerwony pasek kontrolny, dzięki czemu widać większą część oglądanej treści. Zespół YouTube uaktualnił też funkcję automatycznego odtwarzania. Kolejne wideo nie będzie wyświetlane od razu, lecz po pięciu sekundach. Pozwoli to na wybranie materiału, który odpowiada preferencjom użytkownika, a także wstrzymanie odtwarzania. Nadal można oczywiście wyłączyć automatyczne odtwarzanie.

W poprzednich wersjach aplikacji YouTube na urządzeniach SHIELD występowały przyciski, które pozwalały przechodzić w przód i w tył oglądanego wideo. W nowej wersji zastąpiono je przyciskami Następny/Poprzedni. Wybierając je zobaczysz miniaturkę oglądanego wideo, pokazującą to, czego można się spodziewać w nowym miejscu - podobnie, jak ma to miejsce w innych aplikacjach streamingowych, takich jak Netflix czy Hulu. Dodatkowo przyciski To mi się podoba lub To mi się nie podoba, umieszczone wcześniej pod dużym, czerwonym paskiem kontrolnym, zostały ukryte - dostęp do nich można uzyskać wybierając funkcję Więcej opcji.

Na koniec, całkowicie zmieniony został ekran Ustawień. Siatka małych kafli została zastąpiona rzędem dużych, bardziej czytelnych, które rozwijają się na prawo, gdy użytkownik przemieszcza się przez menu.

Powiązane odnośniki:

Aktualizacja YouTube dla SHIELD TV

Porady i wskazówki

Zapomnij o kablach dzięki aplikacji Plex na urządzeniu NVIDIA SHIELD

Uwaga wstrząsy!!! Efekty haptyczne dostępne na urządzeniach SHIELD!

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.07.2017, 18:06