Polityka i społeczeństwo

PK: zarzuty i areszty dla funkcjonariuszy Policji w sprawie zabójstwa Iwony Cygan (komunikat)

21.07.2017, 13:05aktualizacja: 21.07.2017, 13:05

- PK informuje:

Wczoraj (20 lipca 2017 roku) Sąd Rejonowy w Krakowie uwzględnił wszystkie wnioski prokuratora Małopolskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Krakowie i zastosował środki zapobiegawcze w postaci tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy wobec 8 podejrzanych byłych i obecnych funkcjonariuszy Policji.

Wobec jednego podejrzanego prokurator zastosował wolnościowy środek zapobiegawczy w postaci zakazu opuszczania kraju.

Co prokurator zarzucił podejrzanym

Wcześniej prokurator ogłosił im zarzuty w związku z prowadzonym śledztwem dotyczącym zabójstwa ze szczególnym okrucieństwem 17-letniej Iwony Cygan. Doszło do niego w nocy z 13 na 14 sierpnia 1998 roku w Łęce Szczucińskiej (powiat dąbrowski, województwo małopolskiego).

Prokurator zarzucił im niedopełnienie obowiązków służbowych wynikających z ustawy o Policji i utrudnianie prowadzonego postępowania, poprzez nie nadanie biegu posiadanym przez funkcjonariuszy informacjom o sprawcach zabójstwa Iwony Cygan. Policjanci działali w celu osiągnięcia korzyści osobistej przez sprawców zabójstwa 17-letniej Iwony Cygan, pomagając im przez szereg lat w uniknięciu odpowiedzialności karnej za dokonaną przez nich zbrodnię.

Chodzi o przestępstwo z art. 231 par. 2 kodeksu karnego w związku z art. 231 par. 1 kodeksu karnego i z art. 239 par. 1 kodeksu karnego.

Zmowa milczenia została przełamana

Bezprawne działania podejrzanych funkcjonariuszy Policji skutkowały niewykryciem sprawców zabójstwa przez prawie 19 lat i spowodowaniem zmowy milczenia w lokalnym społeczeństwie. Dopiero intensywne działania podjęte pod koniec ubiegłego roku przez Małopolski Wydział Zamiejscowy Prokuratury Krajowej i policjantów Archiwum X z Komendy Wojewódzkiej Policji w Krakowie doprowadziły do przełamania tej zmowy.

Pozwoliło to na ogłoszenie zarzutów Pawłowi K., który podejrzany jest o zabójstwo ze szczególnym okrucieństwem Iwony Cygan (art. 148 par. 2 pkt 1 kodeksu karnego). Do ogłoszenia zarzutów podejrzanemu doszło 17 maja 2017 roku, a więc dopiero po 19 latach od dokonania zbrodni.

Zarzut współsprawstwa w popełnieniu tego zabójstwa usłyszał również Józef K. – ojciec podejrzanego Pawła K.

W sprawie tej zarzuty usłyszała również Renata G.-D. – koleżanka zamordowanej Iwony Cygan. Prokurator zarzucił jej popełnienie czterech przestępstw składania fałszywych zeznań (art. 233 par. 1 kodeksu karnego).

W sumie w sprawie tej prokuratorskie zarzuty usłyszało już 18 podejrzanych. Wobec 16 osób, w tym 13 byłych i obecnych funkcjonariuszy Policji, stosowany jest środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania. Wobec jednego podejrzanego prokurator zastosował wolnościowy środek zapobiegawczy.

Jeden z funkcjonariuszy Policji dobrowolnie poddał się karze uzgodnionej z prokuratorem. Sąd Rejonowy w Dąbrowie Tarnowskiej uwzględnił ten wniosek i wymierzył mu karę 11 miesięcy pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania na okres próby wynoszący 2 lata oraz karę grzywny w wysokości 3 tysięcy złotych.

Prokurator polecił zatrzymanie sprawców

Do zatrzymań 9 byłych i obecnych funkcjonariuszy Policji, którzy teraz usłyszeli prokuratorskie zarzuty, doszło 18 lipca 2017 roku na polecenie prokuratora Małopolskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Krakowie.

O sprawie pisaliśmy również tutaj:

kom/ mgost/

Data publikacji 21.07.2017, 13:05