Polityka i społeczeństwo

MSZ: odznaczenie dla ambasadora Islamskiej Republiki Afganistanu (komunikat)

22.06.2017, 18:23aktualizacja: 22.06.2017, 18:23

- MSZ informuje:

Minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski wręczył w czwartek ambasadorowi Abdulowi Hai Haiderowi Krzyż Komandorski z Gwiazdą Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej.

– Serdecznie gratuluję w imieniu własnym i państwa polskiego – podkreślił podczas uroczystości minister Witold Waszczykowski. Z kolei ambasador Abdul Hai Haider, odbierając odznaczenie, zapewnił, że zawsze będą go łączyć silne związki z Polską. – Zawsze chciałem być bardzo pomocy dla Polski – zaznaczył.

Ambasador Haider pełnił swoją misję w Warszawie od lutego 2014 r. Jest to już drugi jego pobyt w Warszawie – po raz pierwszy pełnił funkcję ambasadora w latach 2002-2007. Za zasługi na rzecz rozwoju relacji między Polską a Afganistanem został już wcześniej odznaczony między innymi Orderem Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej i uhonorowany odznaką polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Bene Merito”.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ agzi/

Data publikacji 22.06.2017, 18:23