Polityka i społeczeństwo

MSZ: wpis ministra W. Waszczykowskiego do księgi kondolencyjnej wystawionej w Ambasadzie Niemiec w Warszawie (komunikat)

22.06.2017, 16:06aktualizacja: 22.06.2017, 16:06

- MSZ informuje:

W związku ze śmiercią byłego Kanclerza Republiki Federalnej Niemiec Helmuta Kohla, minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski dokonał dzisiaj wpisu do księgi kondolencyjnej w ambasadzie Niemiec w Warszawie.

– Z głębokim żalem przyjąłem wiadomość o śmierci Helmuta Kohla, byłego Kanclerza Republiki Federalnej Niemiec – podkreślił minister Waszczykowski. Jak wskazał szef polskiej dyplomacji, Helmut Kohl „był postacią wybitną, dalekowzrocznym politykiem, który potrafił dostrzegać nastroje społeczne i właściwie odczytywać zmiany uwarunkowań geopolitycznych, a także wyznaczać sobie dalekosiężne cele i potem niezwykle skutecznie je realizować”. W ocenie szefa polskiego MSZ cechy te pozwoliły Helmutowi Kohlowi „zapisać się na zawsze w historii Niemiec jako ten, który doprowadził do zjednoczenia kraju po czterdziestu pięciu latach podziału, a także w historii naszego kontynentu jako wielki orędownik intensyfikacji współpracy europejskiej oraz, co dla nas jako Polaków szczególnie ważne, przyjęcia do rodziny europejskiej i transatlantyckiej państw byłego bloku wschodniego, w tym zwłaszcza naszego kraju”.

– Będziemy również zawsze pamiętać o Jego ogromnych zasługach na rzecz procesu polsko-niemieckiego pojednania oraz normalizacji politycznych stosunków pomiędzy naszymi państwami – napisał minister Witold Waszczykowski.

kom/ march/

Data publikacji 22.06.2017, 16:06